SEZONA DIVIDENDI

Pogledajte koje su kompanije najviše razveselile dioničare, a koje su ih zavile u crno

03.05.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Uspješne hrvatske kompanije ovih dana donose odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividendi vlasnicima. Zahvaljujući pozitivnim trendovima u poslovanju, većina dioničara trlja ruke, očekujući bogatije nagrade nego lani

Od 17 kompanija uvrštenih na Zagrebačku burzu, a koje su dosad isplatile ili najavile isplatu dividende, devet ih je povećalo iznos za isplatu dioničarima, a po četiri su smanjile dividendu ili zadržale isti iznos kao lani.

I ove godine najizdašnije nagrade pripremile su turističke zvijezde i dobrostojeće industrijske kompanije. Skromnije isplate mogu očekivati dioničari banaka, kojima je dobit srezana zbog krize u Agrokoru, a praznih džepova ostat će i dioničari većine prehrambenih tvrtki pretjerano izloženih Todorićevu koncernu. I većina vlasnika tvrtki iz sektora građevinarstva i transporta, iscrpljenih dugotrajnom krizom, mora se pomiriti s još jednom sušnom godinom.

Unatoč osjetno smanjenim isplatama, najviše novca će dioničarima podijeliti banke. Najveća, Zagrebačka banka, koja je u odnosu na prošlu godinu prepolovila iznos dividende (s 5,3 na 2,6 kuna po dionici), isplatit će svojim vlasnicima cjelokupnu prošlogodišnju dobit u iznosu od 839 milijuna kuna.

Za razliku od Zabe, Privredna banka Zagreb je vlasnicima isplatila tek manji dio prošlogodišnje dobiti. Od 1,44 milijarde kuna profita, PBZ je za dioničare rasporedio 288,7 milijuna kuna (15,19 kuna), što je znatno manje od lanjskih 25,33 kune.

Hrvatski Telekom ove godine odlučio je isplatiti veći dio ostvarene dobiti nego lani kako bi zadržao dividendu na istoj razini (šest kuna po dionici). Dioničarima će se isplatiti nešto više od 490 milijuna kuna, što predstavlja 58,3 posto prošlogodišnje dobiti.

Turističke perjanice posluju sve bolje, što osjete i dioničari na svojim računima. Vodeća hotelijerska kompanija Valamar Riviera ove godine za dividendu namijenila je 0,9 kuna po dionici, 12,5 posto više nego lani. Rovinjska Adris grupa, koja najviše prihoda ostvaruje od turizma, povećala je dividende. Zahvaljujući dobrim rezultatima Maistre, ali i sve boljem poslovanju Croatia osiguranja i Cromarisa, uprava je predložila isplatu dividende od 17,5 kuna po dionici, pola kune više nego prošle godine.

Od manjih turističkih kompanija, isplatu je povećala biogradska Ilirija, jednak iznos kao prošle godine (58 kuna po dionici) dobili su dioničari zadarskog Turisthotela, a vlasnici HUP-a Zagreb moraju se zadovoljiti skromnijom naknadom.

  • +42
Valamar Riviera povećala je dividendu s 0,8 na 0,9 kuna po dionici Izvor: tportal.hr / Autor: Valamar

Izuzetno zadovoljni mogu biti dioničari Končar D&ST-a, kompanije iz sastava Končar grupe, koja ove godine bilježi najveći rast dividende (čak 44 posto, s 56,2 na 81,2 kune po dionici). Umjereniji rast dividende (s 12 na 14 kuna po dionici) najavila je matična kompanija Končar elektroindustrija.

Najveće razočarenje doživjeli su dioničari Ericsson Nikole Tesle, kojima je dividenda srezana s 90 na 32,50 kuna po dionici. Međutim niža naknada mogla se očekivati s obzirom na slabije poslovne rezultate.

  • +2
Predsjednica uprave Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom obilaska kompanije Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

Usporedba dividendi prema ostvarenom godišnjem prinosu (omjer dividende i tržišne cijene dionice) pokazuje da je najisplativija kupnja dionica Jadroagenta, a natprosječno visoke prinose osiguravaju i dionice Istarske kreditne banke, čakovečke Tvornice stočne hrane te Zagrebačke banke.

Solidnu zaradu nude dionice Hrvatskog Telekoma, Ericsson Nikole Tesle, Auto Hrvatske i Adrisa, dok su dividendni prinosi na turističke dionice u pravilu skromniji zbog njihovih relativno visokih cijena. Pritom treba naglasiti da je konačna zarada od dividendi manja jer se od nominalnog iznosa odbija 12 posto poreza, plus odgovarajući prirez.