PRAVNI OKVIR

Podržavljenje banaka u Njemačkoj?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2009 14:41
  • Objavljeno 18.02.2009 u 14:40
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Prvi put u poslijeratnoj povijesti i dva desetljeća nakon sloma komunizma na njemačkom tlu, vlada u Berlinu izradila je pravni okvir za podržavljenje privatnih banaka kako bi spriječila mogući kolaps financijskog sektora

Ministri unutarnjih poslova, pravosuđa, gospodarstva i financija složili su se kasno sinoć oko nacrta zakona koji bi kao mjeru spasa od možebitnog stečaja uslijed međunarodne financijske krize omogućio i podržavljenje banaka. O predloženim odredbama danas na redovnoj sjednici u Berlinu raspravlja kabinet kancelarke Angele Merkel.

Država bi, sukladno novom zakonu, smjela razvlastiti dioničare banaka kojima bez pomoći posebnog javnog fonda za stabilizaciju financijskog sektora u Njemačkoj prijeti stečaj. No, takva mjera bi se primjenjivala jedino u krajnjem slučaju, tek nakon što budu iscrpljene sve druge mogućnosti.

Zakon bi bio na snazi samo nekoliko mjeseci i prestao bi važiti već 31. listopada ove godine. Za oduzimanje imovine dovoljno bi bilo rješenje vlade. Suglasnost parlamenta ne bi bila nužna. Dekret bi morao biti donijet najkasnije do kraja tekućeg polugodišta.

Pojedinosti nacrta dokazuju da je zakon skrojen po mjeri teško ugrožene bavarske kreditne banke za nabavu nekretnina Hypo Real Estate (HRE). Toj je banci država dosad odobrila više od 100 milijardi eura kreditnih jamstava i izravne financijske pomoći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi