UPITNI CERTIFIKATI

Podravka protiv termoelektrane zbog Čokolina

Čokolino logo

Čokolino logo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Podravka

Nakon što su stručnjaci u Podravci pomnije analizirali studiju utjecaja na okoliš o gradnji termoelektrane na drvni otpad u Koprivničkom Ivancu, odaslali su alarmantni zaključak - ako se takav projekt realizira, vodeća hrvatska kompanija isti čas može staviti ključ u bravu

Je li šef HSS-a Josip Friščić spreman žrtvovati interese Podravke da bi stranačkome kolegi Borislavu Hrlecu, članu glavnoga odbora stranke, i navodnim njemačkim investitorima omogućio gradnju termoelektrane u na drvni otpad u Koprivničkom Ivancu, na tristotinjak metara od pogona u kojima se proizvode Vegeta, juhe, dječja hrana i lijekovi – pitanje je koje ovih dana uzbunjuje lokalnu javnost, piše Večernji list

Investicija od 80-ak milijuna eura prikazana je kao veliki 'environment friendly', projekt koji će otvoriti 600 novih radnih mjesta. Drvna sječka, koja sada propada u šumama, bit će gorivo za proizvodnju 'zelene' struje, to će se uklopiti u zahtjeve EU-a da Hrvatska poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i svi će biti zadovoljni - prezentirao je HSS-ov lobi taj projekt, ističući da slična takva termoelektrana postoji u središtu Beča.

Međutim, nakon što su Podravci stručnjaci pomnije analizirali studiju utjecaja na okoliš, koju je dao izraditi njemački investitor, tvrtka E2-Energy, odaslali su alarmantni zaključak - ako se takav projekt realizira, vodeća hrvatska kompanija isti čas može staviti ključ u bravu!

'Lokacija termoelektrane je neprihvatljiva za prehrambenu i farmaceutsku industriju ako Podravka i dalje želi održavati certifikate koji su nužni za izlazak na domaće i međunarodna tržišta', siže je njihove analize.

Izvor iz Podravke tvrdi kako je priča o termoelektrani nalik bečkoj čista laž.

'Riječ je o jeftinijoj varijanti elektrane, koja nije u skladu s europskim normama. No, da je i kvalitetno riješeno zbrinjavanje pepela koji preostane nakon spaljivanja drvnog goriva, dovoljno je da netko od naše konkurencije snimi termoelektranu nadomak naših pogona dječje hrane i to negdje objavi. Pitam vas koja bi majka nakon toga kupila Čokolino?' kazao je Večernjakov sugovornik.

Čitava priča dodatno je garnirana sumnjom da njemački investitor računa na gorivo iz regionalnog centra za gospodarenje otpadom, koji se planira sagraditi u blizini termoelektrane, također na području Friščićeve općine Koprivnički Ivanec.

'Upitna je opskrba isključivo drvenom sječkom, što izaziva opravdanu sumnju da će se upotrebljavati i druge vrste goriva, s obzirom na to da nema dovoljno drvene sječke na području koje se navodi kao njezin izvor', zaključili su Podravkini stručnjaci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi