ZAVRŠNICA PREGOVORA

Podravka plaća za Žito 60 do 65 milijuna eura?

30.03.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Ovih dana očekuje se konačna odluka o prodaji ljubljanske pekarsko-konditorske grupe Žito. Završni pregovori vode se oko cijene. Glavni favorit i dalje je Podravka, a konzorcij vlasnika Žira još računa na poboljšanu ponudu jednog investicijskog fonda

Podravka i konzorcij vlasnika ljubljanskog Žita, najveće slovenske pekarsko-konditorske grupe, pred završetkom su pregovora kojima bi Podravka trebala preuzeti Žito za ukupan iznos od 60 do 65 milijuna eura, objavio je danas slovenski poslovni list Finance koji se poziva na neslužbene izvore.

Podravka kao najizgledniji kandidat za slovensku tvrtku nudi oko 60 milijuna eura, ali vlasnici očekuju više. U igri je još uvijek i francuski investicijski fond Ardian od kojeg se očekuje poboljšana ponuda.

Cijena po dionici navodno bi se trebala kretati od 168 do 185 eura, što je iznad trenutačne kotacije dionice Žita na Ljubljanskoj burzi. Tu bi cijenu Podravka najprije platila za ponuđeni većinski paket dionica, a kasnije dala ponudu i za preuzimanje ostalog vlasničkog paketa po istoj cijeni dionice pa bi je cijelo preuzimanje stajalo od 60 do 65 milijuna eura.

Konzorcij vlasnika Žita, u kojemu dominiraju Slovenski državni holding (SDH) i drugi fondovi u kojima utjecaj ima država, prodaje 51,55 posto dionica Žita, koje je još 2013. stavljeno na nacionalnu listu 15 tvrtki s većinskim državnim vlasništvom namijenjenih prodaji, odnosno privatizaciji.

Uz Podravku, obvezujuće ponude za kupnju dionica Žita u siječnju su predali slovenska tvrtka Don Don i francuski Ardian Investment, ali je najpovoljnije uvjete ponudila Podravka, navode slovenski mediji.