ZALEĐE TROGIRA

Počela izgradnja najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj

27.06.2012 u 19:18

Bionic
Reading

U trogirskom zaleđu na lokaciji Jelinak danas su počeli radovi na izgradnji najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj, a početak radova na svečanosti je označio ministar gaditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak

Projekt vrijedan ukupno 45 milijuna eura će realizirati splitska tvrtka EHN d.o.o., koja je dio španjolske koropracije Acciona Energia. Ta tvrtka je inače globalno poznata kao proizvođač energije iz obnovljivih izvora. Na lokaciji Jelinak će biti instalirano ukupno 20 vjetroturbina snage 1,5 MW, tako da će ukupna instalirana snaga vjetroparka izositi 30 MW.

Oko 60 posto investicije se odnosi na domaće tvrtke koje sudjeluju u proizvodnji djelova, izvođenju radova, transportu i montaži. Stupove za vjetroturbine visine 80 metara će se za tvrtku partnera Tromont izraditi u Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO) u Brodosplitu. Tromont će u svom pogonu u Čaporicama izraditi i elektroinstalacije za vjetropark. Tvrtka EHN d.o.o. je s HEP-om dogovorila i rekonstrukciju pripadajuće elektroenergetske mreže te gradnju trafostanice od 110 kV.


Direktor tvrtke EHN d.o.o. Mirko Tunjić je naglasio važnost dolaska ministra Vrdoljaka na svečanost početka radova i napominje da se time nedvosmisleno daje podrška projektima gradnje i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Mada je tvrtka osnovana još 2001. godine, tek je od 2007. omogućen potpuni zakonodavni okvir za razvoj tehnologije vjetroparkoava u Hrvatskoj. Tunjić je uvjeren da će Vlada RH ukloniti i posljednje administrativne prepreke u cilju brže realizacije sličnih projekata te najavljuje inicijativu za donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Tvrtka EHN trenutno razvija još tri slična projekta koji su u različitim fazama, a treba istaknuti projekt vjetroparka Boraja planirane snage 60 MW, što je trenutno jedan od većih energetskih projekta u Hrvatskoj. Projekt Opor na području Kaštela i projekt Čemernica u općini Lećevica su isto projekti od 33 i 45 MW instalirane snage. Na taj način će Hrvatska napraviti veliki iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije.