PREUZIMANJE U TIJEKU?

Pobuna malih dioničara protiv udara u Pevecu

08.11.2016 u 14:38

Bionic
Reading

Udruga malih dioničara zabrinuta je razvojem događaja u Pevecu, zbog čega je šef udruge Hrvoje Marković postavio niz pitanja Upravi

'Od odlaska Matka Bolanče iz Nadzornog odbora Peveca i dolaska Jurice Lovrinčevićau Upravu, što se dogodilo istovremeno kada je Dicentra (Pevecov dobavljač u Lovrinčevićevom vlasništvu i čiji je predsjednik Uprave tada bio) kupila dionice od fondova koje je Bolanča zastupao, uočili smo zabrinjavajuće stvari koje su nas ponukale da postavimo sljedeća pitanja', piše Marković.

Mali dioničari se pitaju zašto je smijenjen Davor Šket s obzirom na to da je s Pevecom proveo uspješan stečaj te digao prihode, dobit i kulturu prema zaposlenicima u toj tvrtki. Pitaju i hoće li dionice Peveca, sukladno najavama Uprave, biti uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze i hoće li prospekt dionica biti podnesen Hanfi.

Zašto se ne prijavljuju transakcije?

Budući da Lovrinčević želi vidjeti Pevec kao transparentnu kompaniju, mali ga dioničari pitaju zašto je prethodno objavljena prezentacija rezultata za prvo polugodište maknuta s mrežnih stranica društva dan nakon odlaska Šketa iz Uprave i imenovanja Lovrinčevića za predsjednika Uprave?

'Zašto nije prijavio OTC transakcije kojima je Dicentra kupila dionice od dioničara koje je u Nadzornom odboru zastupao Bolanča dok je bio predsjednik njezine uprave? Zašto ne prijavi kontinuirano stjecanje dionica od strane Dicentre s obzirom na to da je usko povezan s njom? Zašto je Krešimir Bubalo, profesionalni političar, zaposlen za direktora strateškog razvoja Peveca bez javnog natječaja? Zašto je sa stranica Dicentre maknuo javno obraćanje dioničarima Peveca?', nabrajaju dioničari te završavaju pitanjima:

'Zašto je Nadzorni odbor za člana, a zatim i za predsjednika Uprave izabrao Lovrinčevića koji je u sukobu interesa s obzirom na to da ima kontrolu u Dicentri, Pevecovom dobavljaču, te u Filiru, vlasniku i distributeru tvrtke Bobi snacks, a koji su se počeli u rujnu prodavati u prodajnim centrima Peveca?'

Borba protiv Samoborke

Marković napominje da je njegov aktivizam u Pevecu započeo brigom da će Samoborka zavladati Nadzornim odborom i Upravom.

'Pokrenula se akcija protiv ‘velike’ Samoborke te zadržavanja Peveca u rukama malih i srednjih dioničara, da bi na kraju sada drugi najveći pojedinačni dioničar, Dicentra, imala ne samo tri ili četiri predstavnika u Nadzornom odboru, nego i svog vlasnika i dotadašnjeg predsjednika Uprave za predsjednika Uprave Peveca, a prospekt uvrštenja još nije podnesen Hanfi', piše Marković te se pita:

'Ako je general Mladen Mikolčević, predstavnik branitelja u Nadzornom odboru, na Glavnoj skupštini zastupao osmero branitelja spram njih 23, koliko sam ih ja imao i zastupao, mogao bi pojasniti zašto im dionice vrijede 24 posto manje od objave odluke o imenovanju Lovrinčevića u Upravu tjedan dana nakon objave najboljih rezultata u povijesti Peveca kao dioničkog društva', zaključio je.

Tko su dioničari Peveca?

Najveći pojedinačni dioničar Peveca s 17,5 posto dionica krije se iza skrbničkog računa, no zapravo je riječ o dionicama koje drži Samoborka. Drugi najveći dioničar s 10,75 posto udjela je Dicentra, dok treći najveći dioničar ima 5,7 posto dionica, a Marković vjeruje da se također radi o dionicama koje posredno drži Dicentra.