BORBA PROTIV KRIMINALA

Pljačke na maloprodajnim mjestima: U zatvor za šačicu eura?

10.03.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Javnost je nedavno upoznata s uhićenjem pljačkaša kojem trenutno prijeti dugogodišnja zatvorska kazna, a do trenutka uhićenja je u nizu pljački 'zaradio' tek skroman iznos novca. Riječ je o muškarcu koji je u razdoblju od kraja studenoga 2022. do početka siječnja 2023. opljačkao pet benzinskih postaja i dvije pošte, pritom odnijevši nimalo basnoslovan ukupan iznos od 6322 eura

Pljačkašima se zločin sve manje isplati, jer vlasnici maloprodajnih objekata umanjuju količinu dostupne gotovine. Sustavno se ulaže u implementaciju sve kvalitetnijih sistema zaštite i modernih protuprepadnih mehanizama, kao i u videonadzor.

Zbog svega toga, vjerojatnost uhićenja je iznimno visoka. Naime, praksa je pokazala da se više od 90 posto slučajeva razbojstava na maloprodajnim mjestima uspješno riješi, a počinitelji završe u lisicama. Zahvaljujući suradnji odjela Sigurnosti Ine i više policijskih postaja na području Zagreba, i serijski pljačkaš iz ove priče je ubrzo uhićen.

Na naš upit na temu, u Ini su nam rekli da su proveli niz aktivnosti koje su značajno smanjile količinu novca u blagajni – novac u blagajni održava se na operativnom minimumu.

Uvedene su i brojne usluge koje smanjuju potrebu plaćanja gotovinom, od plaćanja karticama ili mobilnim bankarstvom do izravnog plaćanja putem mobitela iz vozila, bez ulaska u prodavaonicu. Napomenuli su i da je posljednjih mjeseci, zbog uvođenja eura, primjetan dodatni pad plaćanja gotovinom.

'Zahvaljujući navedenim aktivnostima i uspješnoj suradnji s policijom, u slučaju kriminalnih radnji brzo se i efikasno pokreću odgovarajući istražni i pravosudni postupci', navode iz Ine.

S ciljem prevencije razbojništva i ispravnog ponašanja u izvanrednim situacijama, mnoge vodeće kompanije poput Ine, kontinuirano provode edukacije radnika, što dovodi do veće sigurnosti zaposlenika, kupaca i imovine, ali i lakšeg otkrivanja počinitelja. U slučaju takvih stresnih događaja, djelatnicima su na raspolaganju sveobuhvatna pomoć, između ostalog, i u vidu psihološkog tretmana i radne poštede, s obzirom na to da su sigurnost i dobrobit radnika prioriteti poslovanja.

Međutim, za očekivati je da će takva vrsta pomoći djelatnicima benzinskih crpki biti sve manje potrebna, jer i među zločincima raste svjesnost da na crpkama nema dobrog ulova.