ISTARSKI poduzetnik

Provjerili smo kako su poslovale tvrtke jednog od najmoćnijih Hrvata

25.07.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Nakon uspješne menadžerske karijere u Adrisu, istarski poduzetnik Plinio Cuccurin zadržao je poziciju jednog od najvećih dioničara rovinjske grupacije i posvetio se razvoju rodnog mjesta Bale kroz projekt Mon Perin. Uz to, putem svoje tvrtke Plinio d.o.o. ulaže u različite investicijske projekte, a nedavno je ušao i NO tvrtke PIK Rijeka. Provjerili smo kako su poslovale tvrtke u kojima Cuccurin ima značajnije vlasničke udjele

Nakon povlačenja iz Adrisa, Cuccurin se posvetio razvojnom projektu koji je preporodio Općinu Bale. Riječ je o jedinstvenom modelu socijalnog poduzetništva u kojem sudjeluju stanovnici Bala.

Mon Perin

Glavna poluga razvoja Bala je tvrtka Mon Perin, osnovana 2005. godine. U vlasničkoj strukturi Mon Perina sudjeluju stanovnici i prijatelji tog istarskog mjesta, a cijeli projekt razvija se po njihovoj mjeri i potrebama, uz suodlučivanje općinskog vijeća u kreiranju i donošenju odluka te njihovoj realizaciji. Također, Mon Perin dijelom dobiti financira društvene aktivnosti u Balama, podižući standard lokalnog stanovništva.

Glavna djelatnost Mon Perina je turizam. Okosnicu poslovanja čini moderni kamp s četiri zvjezdice te s prostranim i opremljenim parcelama za šatore i mobilne kućice. Tvrtka se bavi i komplementarnim uslugama, ugostiteljstvom, poslovanjem nekretninama i iznajmljivanjem plovila.

Kompanija pored nekretnina posjeduje vrijednu financijsku imovinu u vidu dionica Adris grupe, a koje je u kapital unio Cuccurin kao najveći pojedinačni dioničar. Mon Perin je početkom prošle godine uvršten na Zagrebačku burzu, a Cuccurin trenutno drži 42 posto dionica kompanije (osobno i putem tvrtke Plinio d.o.o.), vrijednih oko 24 milijuna eura.

U prošloj godini Mon Perin je postigao izvrsne poslovne rezultate. Prihodi od prodaje dosegnuli su 9,6 milijuna eura, što predstavlja rast od 38,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupne prodaje, kamp je ostvario 8,8 milijuna eura prihoda od smještaja te su veći za 42 posto na godišnjoj razini zahvaljujući povećanju dolaska individualnih gostiju za 19 posto i porastu prosječnih prodajnih cijena za 23 posto. Ukupno je ostvareno 290.922 noćenja, što je povećanje od 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

  • +15
Kamp Mon Perin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Troškovi poslovanja porasli su za 21,3 posto, ali prodaja je nominalno porasla više od troškova, što je rezultiralo povećanjem EBITDA-e od 30,8 posto, na 5,4 milijuna eura. Neto dobit dosegnula je 3,2 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 61,4 posto.

Kompanija je ove godine isplatila dividendu iz zadržane dobiti u visini od 1,92 milijuna eura, od čega je Cuccurinu pripalo 807.000 eura.

Više o Mon Perinu pročitajte ovdje: >>>Priča o preporodu nekad jednog od najsiromašnijih mjesta u zemlji: 'Prije nas je bilo sram reći otkud dolazimo, a danas nam kažu da smo mala Švedska'<<<

Plinio d.o.o.

Cuccurin posjeduje i tvrtku Plinio, registriranu za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama. Ona je lani ostvarila 1,9 milijuna eura prihoda i čistu dobit od 722 tisuće eura. Uz osnovnu djelatnost, bavi se financijskim ulaganjima. Tako je gotovo polovina prihoda ostvarena od dividendi i kamata na osnovi financijskih investicija.

Plinio Cuccurin Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Uz dionice Mon Perina, Cuccurin putem ove tvrtke posjeduje značajne udjele u Adris grupi i brodarskoj kompaniji Alpha Adriatic.

Nakon okončanja menadžerske karijere u Adris grupi 2014. godine, Cuccurin je zadržao značajan vlasnički udjel u kompaniji i trenutno kao četvrti najveći dioničar posjeduje 6,22 posto redovnih dionica rovinjske grupacije, vrijednih 42,1 milijun eura. Adris grupa lani je ostvarila 862,7 milijuna eura prihoda, što je za 14 posto više u usporedbi s 2021. godinom. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 167,2 milijuna eura (+19 posto), a neto dobit dosegnula je 73 milijuna eura (+37 posto). Kompanija je ove godine isplatila dividendu od 2,35 eura po dionici, a Cuccurin je po toj osnovi zaradio 1,4 milijuna eura.

U Alpha Adriaticu, bivšoj Uljanik plovidbi, Cuccurin je predsjednik Nadzornog odbora i četvrti najveći dioničar s vlasničkim udjelom od 4,30 posto, vrijednim oko 460.000 eura. Pulska brodarska kompanija, čija je osnovna djelatnost međunarodni pomorski i obalni prijevoz robe brodovima za rasute terete te brodovima za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija, prije nekoliko godina zaključila je predstečajnu nagodbu, nakon čega stabilno posluje. Lani je Alpha Adriatic ostvario 23,5 milijuna eura prihoda i čistu dobit od šest milijuna eura. Kompanija ne isplaćuje dividendu, ali u posljednje dvije godine tržišna cijena njezine dionice je udvostručena.