nova struktura vlasništva

Plenković: Počinje nova faza kutinske Petrokemije

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2018 22:57
  • Objavljeno 29.10.2018 u 22:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Odlukom Vlade kojom se omogućuju završetak dokapitalizacije kutinske Petrokemije počinje nova faza, najmanje za drugih 50 godina, te važne tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva, istaknuo je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak navečer na svečanosti 29. obljetnice sisačkog HDZ-a, jedne od najstarijih gradskih organizacija u zemlji.

"Našim smo odlukama stvorili sve konačne preduvjete za dokapitalizaciju Petrokemije, koja će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana i gdje ćemo uskoro imati novu strukturu vlasništva. To će biti početak jedne nove faze, ja bih rekao, najmanje za drugih 50 godina ove važne tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva u Kutini", rekao je Plenković istaknuvši odluku s današnje telefonske sjednice Vlade.

Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja države u temeljni kapital Petrokemije, zatim za stjecanje udjela u ime države u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade te suglasnost i ovlaštenje za sklapanje ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, a donijela je i odluku kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a za reprogram duga Petrokemije s osnove isporuke plina.

Na svečanom obilježavanje 29. obljetnice osnivanja sisačke Gradske organizacije HDZ-a, utemeljene 28. listopada 1989. godine, Plenković je rekao da su osnovni principi te stranke, poput domoljublja, državotvornosti i demokršćanstva i nadalje na snazi. Neki od utemeljitelja te članovi obitelji poginulih i umrlih utemeljitelja posebno su pozdravljeni na svečanosti.

"Prošlo je 29 velikih, uspješnih godina HDZ-a u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji. Zahvaljujem utemeljiteljima, hrvatskim braniteljima te svim članovima i članicama stranke, koji godinama rade na provođenju politike HDZ-a, za boljitak grada Siska i svih žitelja ove Županije", rekao je Plenković i dodao kako su osnovni stranački principi, poput domoljublja, državotvornosti i demokršćanstva i nadalje na snazi.

  • +14
  • +11

Petrokemija Kutina

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Govorio je o uspjesima HDZ-ove Vlade te poručio da nas danas čekaju drugi izazovi, poput gospodarskog razvoja, socijalnih i demografskih pitanja, ljudskih i manjinskih prava  i drugo. Zbog važnosti nekih gospodarskih subjekata za Sisačko-moslavačku županiju, istaknuo je odluku o dokapitalizaciji Petrokemije i održivost Rafinerije nafte Sisak. Također je dodao kako će se ostvariti i projekti, o kojima je Vlada donijela odluku na lanjskoj sjednici u Sisku, što se ponajprije odnosi na izgradnju mosta na rijeci Odri i spajanje Siska s autocestom prema Zagrebu.

Sisačko-moslavački župan i predsjednik Županijske organizacije Ivo Žinić podsjetio je kako stranku očekuju novi izborni izazovi. Kako je rekao, na prošlim izborima stranka i svojom krivicom nije pobijedila u Sisku, ali se na idućim izborima očekuje i pobjeda u glavnom gradu županije. Iako je u Sisku HDZ u oporbi, predsjednik sisačkoga Gradskog odbora stranke Ivan Celjak je rekao da stranka ima "projekte i konstruktivne prijedloge, koji na Gradskoj skupštini u pravilu, nisu prihvaćeni".

Osnivačke skupštine sisačkog HDZ-a prisjetio se jedan od osnivača i njezin prvi glavni tajnik Ivan Bobetko. 

Dolazak na svečanost u Sisak, Andrej Plenković i suradnici, među kojima su bili  potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, član Predsjedništva HDZ-a Goran Marić, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica i drugi stranački dužnosnici, iskoristili su kako bi članovima Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a predstavili osnovne smjernice politike stranke i smjernice politike Vlade o bitnim pitanjima, a to su fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i investicije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!