poruka iz bruxellesa

Plenković očekuje fleksibilnost u pregovorima s BAT-om

01.10.2020 u 18:16

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da očekuje fleksibilnost svih strana u razgovorima o ostanku British American Tobacco (BAT) u Hrvatskoj i zadržavanje radnih mjesta

"Mislim da je ključno da se u pregovorima koje vodi potpredsjednik vlade i ministar financija s BAT-om (British American Tobacco) i s drugim akterima na hrvatskom tržištu postigne globalni dogovor o tome kakav trošarinski kalendar možemo očekivati u budućnosti i da, naravno, zadržimo radna mjesta bilo u Istri, bilo Virovitičko-podravskoj županiji. To je okvir i očekujem fleksibilnost svih strana jer nam je to u interesu", rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da razgovori s BAT-om i dalje teku, kako situacija nije jednostavna, no ne slaže se s navođenjem pogoršanih uvjeta poslovanja kao razloga mogućeg odlaska te kompanije iz Hrvatske.

Marić je odbio odgovoriti na pitanje novinara uoči sjednice Vlade o tome kakva je situacija s British American Tobaccom (BAT) te je li istina da je BAT postavio ultimatum Vladi, na koji Vlada ne kani popustiti.

"Ja se suzdržavam proteklih dana, to ću i sada učiniti, uz dužno poštovanje prema interesu javnosti (...) sve će biti objašnjeno u datom trenutku, ali s obzirom da traju razgovori, ja ih nemam namjeru komentirati", izjavio je Marić, koji i vodi pregovore s vlasnicima tvornice u Kanfanaru.