uvođenje eura

Plenković: Hrvatska u potpunosti i na vrijeme ispunila plan za pridruživanje ERM-u II

07.05.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Hrvatska je Akcijski plan za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji za razdoblje srpanj 2019. - svibanj 2020. ispunila u roku i u potpunosti, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade

Izvijestivši o provedbu aktivnosti iz Akcijskog plana Republike Hrvatske za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji, srpanj 2019. - svibanj 2020., Plenković je kazao da to potvrđuje i Vladinu odgovornost i dobro planiranje.

Podsjetio je da je akcijski plan, donesen 2018. godine, pripremljen u dogovoru sa odgovorajućim europskim institucijama, te da sadrži 19 mjera.

'Donijeli smo 12 zakona, 6 pravilnika, napravili tri natječaja za prodaju dionica i udjela, dva akcijska plana Ministarstva gospodarstva koja su usvojena, također jednu uredbu, jedan memorandum o razumijevanju, jednu revizijsku politiku', rekao je Plenković.

Hrvatska će prema procjenama Vlade biti oko dvije i pol godine u Europskom tečajnom mehanizmu II.

'Želimo ovim iskorakom doći blizu eurozone zbog toga što smo vidjeli i u ovoj krizi da su članice koje su u eurozoni puno snažnije, ekipirane važnim instrumentima za obranu od krize', kazao je premijer dodavši i kako Hrvatska nastoji da i članice koje nisu u eurozoni imaju, ako ne istu onda barem sličnu situaciju.

Vlada je prihvatila i Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2019. za razdoblje studeni 2019. - travanj 2020. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je od sto mjera provedeno 65, a da bi ih bilo više od 70 da nije 'korona krize'.