U SAMO PET DANA

Planuli subvencionirani stambeni krediti

tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

U samo pet dana od objavljivanja oglasa građani su podnijeli 473 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, od čega je 101 već odobren. Pokazalo se da je poziv za kupnju stana uz državni poticaj ove godine samo formalnost jer su u trenutku poziva banke već primile zahtjeve za kredite za gotovo cijelu kvotu predviđenu za 2012.

Država je ove godine namijenila 10,2 milijuna kuna za nove subvencije, što bi po tumačenju APN-a trebalo biti dovoljno za oko 510 kredita s maksimalnim iznosom i minimalnim rokom otplate. Kako je u praksi prosječan kredit drugačiji, subvencioniranih kredita mogao bi biti oko 650, smatraju analitičari portala Moj-bankar.hr

Prema službenim podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), zaključno sa 20. ožujkom zaprimljeno je 473 zahtjeva, od čega je odobren 101 zahtjev. Od dosad odobrenih, 55 posto je kredita Zagrebačke banke, 36 posto Erste banke, 7 posto Splitske banke i 3 posto Prve stambene štedionice. Prošle je godine subvencionirano 1.454 kredita iz nešto više od 3,7 milijuna eura (28 milijuna kuna), što je prosječno oko 200 eura za polovicu mjesečnog anuiteta kredita.

Kupci stanova koji se nisu na vrijeme uključili u utrku za državnim subvencijama morat će pričekati do jeseni, za kada je država najavila novi projekt POS-a i subvencioniranje stambenih kredita po novim pravilima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi