uređuje se

Planinarski dom Risnjak ide u obnovu, koštat će gotovo dva milijuna eura

15.05.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Osigurana su financijska sredstva za uređenje planinarskog doma Risnjak, a ukupna procijenjena vrijednost radova i svih popratnih usluga za njegovu rekonstrukciju inosi 1.8 milijuna eura, izvijestio je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan

On je na konferenciji za novinare zahvalio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na izdašnom sufinanciranju toga, ali i ostalih projekata.

"Radi se o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora", rekao je Habijan.

Izrazio je očekivanje da će se i u novom mandatu nastaviti odlična suradnja sa svim ravnateljima nacionalnih i parkova prirode, jer je njihov utjecaj na zaštitu okoliša, ali i turizam i gospodarstvo od neprocjenjive važnosti.

Ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić, zahvalio je Ministarstvu i Fondu na dodijeljenim sredstvima koja će, kako je rekao, izravno utjecati na posjetiteljsku ponudu Nacionalnog parka, kao i planinarsku infrastrukturu u Hrvatskoj.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer izvijestio je o planiranim ulaganjima u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova za razdoblje od 2024. do 2026.

"Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima koje smo sufinancirali bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 56 mil. eura, uz stalnu podršku Fonda za zaštitu okoliša, ali i iz proračunskih sredstava, nastavljamo istim tempom", rekao je.

Dva projekta, parkovi prirode Papuk i Žumberak te Samoborsko gorje dobili su 100 posto bespovratna EU sredstva iz za slične projekte, a u utorak je osigurano 80 posto sufinanciranje Fonda i 20 posto iz državnog proračuna za nova trr projekta u parkovima.

Riječ je obnovi dva planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u parku prirode Lastovsko otočje Veje more za što smo osigurali 4,75 mil. eura. Najavljujemo da ćemo i u idućoj godini nastaviti prioritetno obnavljati planinarske domove Zavižan i Snježnik“, istaknuo je Kreitmeyer.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen naglasio je da, iako je Fond u posljednje vrijeme u javnosti često prepoznat po projektima energetskih obnova, sufinanciranju projekata obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom u, u njegovom programu rada ništa manje nisu zastupljeni ni programi zaštite prirode.

U zadnjih par godina oni su sufinancirani s gotovo 40 milijuna eura, stoji u priopćenju Ministarstva.