privatna tvrtka

Habijan: Na ova dva načina država može pomoći radnicima Varteksa

13.05.2024 u 13:09

Bionic
Reading

Osiguranje dijela plaća radnicima Varteksa preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualno skraćivanje radnog vremena mjere su kojima država može pomoći radnicima, rekao je u ponedjeljak ministar Habijan, a upitan o njegovu mjestu u Vladi dodao je da odlučuje premijer Plenković

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, izjavio je to u ponedjeljak u Varaždinu, odgovarajući na novinarsko pitanje o aktualnoj situaciji u privatnoj tvrtki Varteksu, čiji radnici već tjedan dana štrajkaju zbog neisplate dijela plaće za veljaču te pune plaće za ožujak.

"Prošli tjedan našao sam se s predstavnicima sindikata gdje sam objasnio koje su mogućnosti s obzirom da je, ponavljam, riječ o privatnoj firmi, privatnom trgovačkom društvu. Naravno da kao Varaždinac, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja želim komunikaciju s bilo kim tko se nađe u teškoćama", izjavio je ministar na Danu karijera Sveučilišta Sjever u Varaždin.

Na Upravi Varteksa da podnese zahtjev kako bi radnici dobili plaće

Naglasio je kako svi uključeni moraju biti svjesni zakonskih okvira i koliko država može pomoći radnicima privatne tvrtke. Habijan je ponovio da su na tom sastanku predstavljene mjere kojim država raspolaže, a koje su dogovorene s Europskom komisijom.

Riječ je o tome da možemo ići na mjeru putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i možemo ići na jednu mjeru koju smo ispregovarali s Europskom komisijom, a tiče se skraćivanja radnog vremena, dodao je ministar.

Naglasio je kako je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji da radnici do kraja tjedna dobiju svoje plaće.

"Nadam se da će Uprava Varteksa to doista učiniti. Na taj način bile bi osigurane tri plaće za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanje radnog vremena, ako bude potrebno. To je ono što je u segmentu Ministarstva rada odnosno Vlada može napraviti", zaključio je ministar Habijan.

Habijan o ostanku u Vladi: Svaki resor važan, odlučuje premijer

Upitan da komentira kako je premijer Andrej Plenković potvrdio njegov ostanak u Vladi, ali u drugom resoru, Habijan je odgovorio da je svaki resor jednako bitan i važan.

Novinare je zanimalo i je li, prema neslužbenim informacijama, spreman preuzeti resor pravosuđa od dosadašnjeg ministra Ivana Malenice, na što je rekao kako ne želi komentirati imena i da svatko za sebe donosi odluku:

"Predsjednik Vlade je taj koji jedini može izvijestiti o tome tko su članovi nove Vlade. Prema tome sve ćemo vidjeti i znati ovaj tjedan", dodao je Habijan.

Na dodatno pitanje bi li mu više odgovaralo ministarstvo zaštite okoliša ili pravosuđe Habijan je naglasio kako je spreman za sve izazove.