MANJKAVA STATISTIKA

Plaće ne isplaćuje 7.157 poslodavaca u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.10.2015 10:40
  • Objavljeno 15.10.2015 u 19:07
besparica prazan novčanik siromaštvo

besparica prazan novčanik siromaštvo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje 7.157 poslodavaca, koji zapošljavaju 23.825 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do kolovoza ove godine

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, prema popisu objavljenom 15. listopada, pokazuje da plaće ne isplaćuju 5.933 pravne osobe s 20.356 zaposlenih te 1.224 fizičke osobe s 3.469 radnika.

Ti su podaci su formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do kolovoza 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od veljače do kolovoza (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila danas na svojim mrežnim stranicama.

Pritom napominju kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće ali ne tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od zadnjih šest mjeseci za 2015. godinu. Također na popisu nisu poslodavci koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na obrascu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. i to iz razloga što za razdoblja prije uvođenja obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće. Popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak.

Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, koji se objavljuju na njihovim internet stranicama, nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poslodavaca.

Na popisu objavljenom sredinom rujna, koji se odnosio na razdoblje obračuna od siječnja do srpnja ove godine, bilo je ukupno 6.936 poslodavaca, koji zapošljavaju 22.792 radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!