KOVAČEVIĆ KRITIZIRAO VLADU

'Pitanje je hoće li biti za plaće i mirovine'

Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

HNS-ov strateg za gospodarstvo Dragan Kovačević žestoko se obrušio na ekonomsku politiku Vlade, a posebice na ministra financija Ivana Šukera. Kovačević im zamjera nelikvidnost, izbjegavanje rebalansa proračuna i politiku bez jasne strategije. Kovačević se pita hoće li uopće biti novca za isplatu plaća i mirovina

'Ostavlja se dojam da postoji političko suglasje s gospodarskim potezima Vlade za suzbijanje krize, no mi nismo suglasni s koracima za oživljavanje gospodarstva', kazao je Kovačević na konferenciji za novinare.

Hrvatska je umorna od savjetnika

HNS-ovac je kritizirao i gospodarski tim Ive Josipovića. 'Hrvatska jeumorna od savjetnika. Nama fali operativno, a ne savjetodavno djelovanje.

Poduzetnici kao savjetnici nisu dobri na javnoj sceni. Imamo situacijugdje se savjetnici izjavama nadmeću koji su bolji od kojih', kažeKovačević te izražava bojazan da bi se ti poslodavci u ulozi savjetnikamogli naći u sukobu interesa.


Kaže da je njegova stranka prije nekoliko mjeseci u Saboru prijedlog zakona o nelikvidnosti, no da zakon još nije ni stavljen na dnevni red. 'Država ne može biti generator nelikvidnosti. Mora izdavati garancije za poslove koje naručuje', tvrdi Kovačević.

Istaknuo je da je rebalans proračuna neminovan, iako je Šuker još jučer tvrdio da do njega neće doći. 'Dao Bog da je Šuker u pravu kada kaže da su javne financije stabilne. No do rebalansa će doći jer na naplatu stižu jamstva za brodogradilišta. Proračun iznosi gotovo 125 milijardi kuna, što je 25 više od gornje granice iznad koje se nije smjelo ići', kazao je Kovačević.

Hrvatska je u drastično teškoj situaciji

Kovačević smatra da je najveća pogreška Vlade to što krizom nije upravljala. Sve zemlje koje su to činile bilježe lagani oporavak. 'Kriza u Hrvatskoj je strateška, dubinska i strukturalna. Njome se dobro ne upravlja, Vlada u gospodarskom smislu nema nikakvog cilja', kaže Kovačević.

Spomenuo je da su sve zemlje koje su upravljale krizom snizile porez. Jedino je u Hrvatskoj porez porastao sa 22 na 23 posto i dodatno je uveden i harač. 'Stojimo gore nego krajem 90-ih. Hrvatska je opustošena i mora doživjeti potpunu društvenu i gospodarsku preobrazbu', pesimističan je Kovačević.

Kaže da je Hrvatska u 'drastično teškoj situaciji' te da se živi od mjeseca do mjeseca. 'Pitanje je isplate plaća i mirovina', kaže Kovačević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi