ČVRSTO OBEĆANJE

Piletić otkrio glavne ciljeve na mjestu ministra rada i poručio oporbi da je otvoren za suradnju

29.04.2022 u 19:48

Bionic
Reading

Marin Piletić gostovao u Dnevniku HTV-a i govorio o svojim prvim potezima na mjestu ministra rada.

Troje novih članova Vlade dobilo je, očekivano, potporu vladajuće većine u Saboru. No, glasanje nije prošlo bez žestoke rasprave i optužbi između vladajućih i oporbe koja je uoči odlučivanja ocijenila da nije riječ o rekonstrukciji, nego o "dekriminalizaciji Vlade".

Marin Piletić je naglasio kako ulazi u ovaj posao sa strahopoštovanjem.

- Ulazim u posao kao čelnik jedinice lokalne samouprave s tim ljudima na različitim projektima koristeći sredstva i prijavljujući na javne pozive koje je raspisivalo Ministarstvo rada. Tu smo uvijek bili u komunikaciji. U ministarstvu je tim vrlo dobro posložen. Oslanjat ću se na te ljude i na sustav koji funkcionira. Na sve izazove na koje budemo nailazili, dat ću sve od sebe da ih nadvladamo, rekao je.

Istaknuo je kako predizborna obećanja neće ostati samo na papiru.

- Na korak smo do ostvarenja cilja povećanja zaposlenosti na 70%, povećanje prosječne plaće - 7600 kuna, sad smo negdje na 7400 kuna. Do minimalne plaće još dosta nedostaje. Dvaput godišnje ide usklađivanje minimalne plaće i u dogovoru s našim socijalnim parterima, poslodavcima i sindikatima, kao i u suradnji s drugim ministrima. Ne dajem ja garanciju, Vlada je donijela program. Ja sam ovdje samo instrument da tu politiku provedem, rekao je.

Dodao je da je konkretan prijedlog u nacrtu za povećanje obiteljske mirovine, modaliteta korištenja osobne i obiteljske mirovine, kao i usklađenje mirovina.

- Želimo sad u ovih 5,35% doći do kraja mandata, do povećanja od 10%. U razgovorima sa svim suradnicima koji su aktivno radili na tome, razgovoru s koalicijskim partnerom, uz podršku premijera, vjerujem da će cilj do 2024. biti u potpunosti ispunjen, rekao je.

Izmjene Zakona o radu

- Već idući tjedan sjedamo sa svim partnerima, nakon uputa premijera i u dogovoru s ministrom financija, krećemo u izradu i tog prijedloga zakona.

Dodao je kako je vrlo otvoren prema prijedlozima oporbe.

Piletić je rekao kako je poruka radnicima da će im Vlada biti partner te medijator između poslodavca i radnika.

- U prvom setu zakonskih izmjena rasteretili smo poslodavce i radnike. Trendovi u gospodarstvu su uzlazni, broj radnih mjesta raste, broj osiguranika raste. Došli smo zasigurno do onog rekordnog iznosa broja zaposlenih iz 2008. godine kada smo prešli milijun i 600 tisuća osiguranika. Broj nezaposlenih je pao ispod 120 tisuća. Dat ćemo sve od sebe da prosječna primanja radnika i umirovljenika rastu, naglasio je.

Za kraj gostovanja, Piletić je rekao kako se radi o najmlađoj Vladi te da su trendovi takvi.

- Premijer je svoj tim odabrao. Izuzev godina, premijer se vodio onim što smo dosad radili, rekao je.