poticajno i pravedno radno okruženje

PIK Vrbovec povećava materijalna prava zaposlenika i uvodi moderni sustav obračuna plaća

11.04.2024 u 12:48

Bionic
Reading

Slaven Ružić, predsjednik i Irena Jendriš, članica Uprave PIK Vrbovca i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), potpisali su novi dodatak V. Kolektivnom ugovoru u PIK Vrbovcu koji regulira povećanje materijalnih prava radnika u 2024., za koje PIK Vrbovec izdvaja preko 3 milijuna eura

Također, s potpisanim dodatkom u PIK Vrbovec se uvodi i novi, moderniji sustav obračuna plaća koji zamjenjuje dosadašnji tarifni sustav i koji će temeljem stupnja složenosti radnog mjesta razvrstati poslove i pripadajuće platne razrede, a ujedno je definiran i novi standard za obračun staža i ostalih dodataka kao što su smjenski ili prekovremeni rad.

Naime, završeni pregovori oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora PIK Vrbovca bili su vezani upravo za uvođenje novog, modernijeg i pravednijeg sustava plaća koji će, između ostalog, pružiti i veće mogućnosti napredovanja za radnike koji se ističu u svojim poslovima.

Implementacija novog sustava plaća započet će u svibnju ove godine, a zaposlenici PIK Vrbovca će svoje ažurirane platne liste dobiti već u lipnju, a kako bi se radnici što bolje upoznali s prijelazom na novi i transparentniji model isplate plaća, u PIK Vrbovcu će se u narednom razdoblju organizirati brojne radionice i sastanci.

'Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo sa Sindikatom PPDIV-a brzo postigli dogovor, čime smo povećali materijalna prava naših zaposlenika i uveli novi i pravedniji sustav plaća. Naši zaposlenici najveća su vrijednost naše kompanije na čijem neprocjenjivom doprinosu već više od 80 godina gradimo našu uspješnu priču. Zato kontinuirano ulažemo u njihova primanja i razvoj te pružamo potrebne resurse i podršku kako bi postigli svoj puni potencijal. Osim povećanja bruto plaća ponosni smo što našim zaposlenicima omogućavamo dodatna primanja kao što su regres, božićnica, dar za dijete, uskrsnica, nagrada za radni rezultat, višu naknadu za topli obrok za radnike u regijama te besplatan topli obrok za sve radnike koji rade u sjedištu poslodavca.', rekao je Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovca povodom potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

'U PIK Vrbovcu sklopljen je Dodatak V. Kolektivnog ugovora koji našim članovima donosi povećanje materijalnih prava u iznosu većem od 3 milijuna eura. Promijenjen je i sustav izračuna plaće koji će sada biti pravedniji i jasniji te će radnici moći puno bolje razumjeti kada što dobivaju i zašto. Nastavak je to kvalitetnog socijalnog dijaloga koji treba razvijati i nadalje. Važno je istaknuti da pregovori nisu bili nimalo jednostavni, ali na kraju možemo biti zadovoljni rezultatom. Nužno je nastaviti kontinuirano ulagati u materijalna prava radnika, uvjete na radu i međuljudske odnose', izjavio je Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Uz povećanje materijalnih prava i novi model isplate plaća, PIK nastavlja i s politikom stalnog održavanja poticajnog i pravednog radnog okruženja za svoje zaposlenike te provođenjem programa za prepoznavanje i zadržavanje talentiranih pojedinaca.