sporne tužbe

Pevex se prodaje, a dioničari još ratuju: 'Lovrinčević i mali dioničari trebali bi se dogovoriti s Vujnovcem i Radićem'

08.05.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Na nedavnoj Glavnoj skupštini Pevexa prihvaćen je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz prošle godine u iznosu od 34,8 milijuna eura. Udruga malih dioničara nije zadovoljna time što im ni ove godine, druge zaredom, neće biti isplaćena dividenda, a jedan od dioničara s većim paketom, Franjo Kralj, ne vidi u tome ništa sporno

Neisplatu dividende Uprava je obrazložila kao nužan potez jer je novac potreban za investicije. Poslovnom strategijom predviđeni su povećanje broja prodajnih centara na 40 (trenutno ih je 28), izgradnja velikog logističko-distributivnog centra u Zagrebu, a u planu su i nove akvizicije na hrvatskom tržištu.

Za predstavnika Udruge malih dioničara Pevexa Hrvoja Markovića to su sve lijepa obećanja za koja je pitanje hoće li se ostvariti.

'Istim argumentima obrazložena je neisplata dobiti i prošle godine. Opet, kad pogledate financijski izvještaj, vidi se da su investicije na nikad nižoj razini. S tim da je tvrtka na kraju prošle godine na računu imala 27 milijuna eura. Samo tražimo da se racionalno upravlja imovinom firme', rekao je Marković.

Franjo Kralj, vlasnik tvrtke Kralj Commerce, koji u Pevexu drži 5,26 posto dionica, smatra da se na neisplatu dobiti treba gledati u kontekstu toga što je tvrtka stavljena na prodaju.

'Mislim da se time želi povećati vrijednost kapitala i same kompanije. Je li još nešto drugo posrijedi, ne znam. Sigurno taj novac nitko neće otuđiti', izjavio je Kralj za tportal.

Prije pet mjeseca najveći dioničari najavili su da kreću u prodaju firme. Potkraj ožujka poslan je teaser investitorima koji su iskazali interes za kupnju Pevexa.

Neslužbene informacije govore da je inicijalni poziv upućen investitorima, njih desetak, koji su dosad iskazali zanimanje za Pevex, a riječ je uglavnom o kompanijama iz sektora i investicijskim fondovima.

Među zainteresiranima su navodno njemački Obi, koji je svojedobno, prije prošle gospodarske krize, bio prisutan u Hrvatskoj, slovenski Merkur, a njega je prije nekoliko godina želio akvizirati upravo Pevex, ali i velika grupacija Koc iz Turske. Spominje se i rumunjski lanac Dedeman te nekoliko investicijskih fondova iz Slovačke, ali i nekih drugih zemalja.

Prodaju udjela u Pevexu oglasila su dva velika dioničara, Pavao Vujnovac i Mario Radić. Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA-e, drži 36,62 posto dionica dok Radić posjeduje 16,6 posto dionica. Zbirno njih dvojica kontroliraju 53,3 posto tvrtke.

Drugi najveći dioničar, bivši predsjednik Uprave tvrtke Jurica Lovrinčević, svoj udjel od 23,2 posto nije stavio na prodaju. On je u nedavnom intervjuu za tportal pojasnio svoju poziciju u Pevexu s obzirom na to da je trenutno angažiran kao posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića. Na zadnjoj Glavnoj skupštini Lovrinčevića je predstavljao odvjetnik Tin Matić.

  • +15
Jurica Lovrinčević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kralj svakako želi prodati svoj paket od 5,26 posto. Time bi, kaže, došao do kapitala za jačanje svoje tvrtke Kralj Commerce, a koja se više od 40 godina bavi prodajom bijele tehnike.

'Bio sam jedan od nositelja spašavanja nekadašnjeg Peveca, a današnjeg Pevexa. Pripomogao sam da se tvrtka održi, razvije i zaposli više od 2500 ljudi. Sad je vrijeme da se maknem. Za tvrtku bi bilo dobro da je preuzme netko izvana i razvija poslovanje', izjavio je Kralj.

Inače, odnosi između dioničara u Pevexu su duže vrijeme zategnuti. Lovrinčević je prošle godine s Udrugom malih dioničara podnio tužbu kojom traži poništavanje svih odluka glavne skupštine iz svibnja 2022. i odluka o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća.

U poslovnim kuloarima moglo se čuti da ih je na to motivirala odluka o neisplati dividende. Međutim Lovrinčević i mali dioničari to su demantirali tvrdeći da su glavni razlog tužbe velike garancije koje je Pevex izdavao, s tim da im Uprava, tvrde oni, ne želi reći za koga su izdane i u koju svrhu. Iz Pevexa su na to svom bivšem direktoru odgovorili da iznosi netočne informacije i kako su transparentno izvijestili dioničare o tome da je gotovo 98 posto garancija izdano u korist financijskih institucija kao vjerovnika.

Kralj nije u krugu dioničara koji su tužili tvrtku. On na tužbe gleda kao na utege kojih bi se trebalo riješiti prije dolaska novog vlasnika.

'Lovrinčević i mali dioničari trebali bi što prije pronaći kompromis s većinskim vlasnicima, Vujnovcem i Radićem. To nije dobro za kompaniju. Nadam se da će se to uskoro riješiti i da će se tužbe povući', rekao je Kralj.

Ipak, čini se da će do nagodbe teško doći. Predstavnik Udruge malih dioničara Marković kaže da su svi pregovori s Upravom obustavljeni i da tužbe idu dalje.