velika investicija

Petrol otvorio vjetropark Ljubač kod Knina vrijedan 37 milijuna eura, strujom bi mogao opskrbiti i do 50.000 kućanstava

10.05.2022 u 14:43

Bionic
Reading

Grupa Petrol je u utorak otvorila svoj drugi vjetropark – Vjetroelektranu Ljubač kod Knina - čija je vrijednost 37 milijuna eura. Prvi je to projekt Grupe Petrol koji je to društvo pokrenulo bez financijskih potpora, a sa svojih devet vjetrenjača, odnosno turbina može opskrbiti 30.000 prosječnih kućanstava – turbine Nordex su nazivne snage 2,6 MW, instalirane ukupne snage 32,4 MW, a očekivana proizvodnja je 96 GW

Član Uprave Petrola Jože Bajuk najavio je da planiraju povećati proizvodnju na 160-170 GWh, čime bi mogli opskrbiti i do 50.000 kućanstava.

Ovo nije prvo ulaganje Grupe u vjetroelektrane u Hrvatskoj – 2017. godine otvorili su VE Glunča u okolici Šibenika, gdje se nalazi devet vjetrenjača, odnosno turbina nazivne snage 20,7 MW. Godišnja proizvodnja iznosi između 45 i 50 GWh, što znači da može opskrbiti 15.000 prosječnih kućanstava.

Do 2025. godine žele uložiti 247 milijuna eura u energetsku tranziciju. U okviru Grupe rade dvije vjetroelektrane, 30 manjih solarnih elektrana i šest manjih hidroelektrana.

'Planiramo dalje ulagati u vjetroelektrane i solarne elektrane. Potonje smo otvorili na području Knina – riječ je o tri velike solarne elektrane u Vrbniku, Suknovcima i Pliskovu, u koje smo uložili 17 milijuna eura, a iz kojih se zelena električna energija očekuje početkom sljedeće godine.

Hrvatska ima velike prirodne mogućnosti, vjetra i sunca, kao i Srbija i Bosna i Hercegovina, zato Petrol prati taj potencijal i ulaže kapital u izgradnju takvih objekata i projekata energetske učinkovitosti. Započeli smo projekte obnove javne rasvjete, optimizaciju opskrbe pitkom vodom, optimizaciju daljinskog grijanja, razvoj energetskih projekata u industriji s naglaskom na solarnoj fotonaponskoj energiji te infrastrukture za punjenje u Grupi Petrol. Želimo moći opskrbiti javni sektor, kućanstva, ali i industriju, odnosno kupce, a u budućnosti se želimo usmjeriti s partnerima i na vodik i njegovu strategiju, za što je zainteresirana i Šibensko-kninska županija', rekao je Bajuk.

Naveo je i da 50 posto prihoda Petrola dolazi od 'nenaftnog' dijela, točnije od prirodnog plina, električne energije i energetskih rješenja. Dodao je i da je cilj Grupe ulagati u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, čime žele, između ostalog, doprinijeti jačanju energetske dostatnosti Europe.

Grupa Petrol vodeće je integrirano energetsko društvo u Sloveniji i ključni akter u regiji jugoistočne Europe, usmjeren na goriva i derivate, energiju i rješenja (prodaja zemnog plina i električne energije, energetska i industrijska rješenja, mobilnost, obnovljivi izvori energije), ali i trgovačku robu i usluge.

Njihova je želja i plan, kako je istaknula predsjednica Uprave društva Petrol Nada Drobne Popović, svojim energetskim rješenjima, digitalnim pristupom i širokim spektrom energenata staviti korisnika u fokus u stvaranju zelene budućnosti.

Osvrnula se na rezultate koje je Grupa Petrol ostvarila prošle godine – prilagođena bruto dobit iznosila je 543 milijuna eura, neto dobit 124 milijuna eura, a EBITDA 238,1 milijun eura. Sljedeće godine žele dostići prihode od prodaje u iznosu od 5,9 milijardi eura, iznos prilagođene bruto dobiti povisiti za 100 milijuna eura, dakle na 643 milijuna eura, neto dobit povećati na 158,3 milijuna eura, i EBITDA-u u visini od 297 milijuna eura.

'Želimo biti prvi u Sloveniji u prodaji fosilnih goriva i alternativnih izvora energije, ali i među top tri u jugoistočnoj Europi, koja je sada još više usmjerena na energetsku samodostatnost. Naših 35 posto investicija usmjereno je na energetsku tranziciju, ulaganje u zelenu budućnost i partnerstva, posebno zbog izazova na tržištu, uz širenje portfelja klijenata u području energenata i usluga', rekla je Drobne Popović.

Kako su istaknuli iz Grupe, Petrol u Hrvatskoj postoji već 26 godina te je postao prepoznatljiv brend s 1086 zaposlenika, 109 prodajnih mjesta i tržišnim udjelom od 13 posto u Hrvatskoj. Kada su prošle godine preuzeli Crodux, broj je porastao na 2324 zaposlena, a zauzeli su drugo mjesto među opskrbljivačima naftnih proizvoda u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 23 posto. Također, u regiji imaju više od 300 punionica, od ultrabrzih do onih s uobičajenom snagom punjenja i upravljanju njima. Do 2025. planiraju imati 1575 punionica za električna vozila. Svečano otvaranje popratilo je i Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja, Grad Knin te župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.