POZIV NA DOKAPITALIZACIJU

Petrokemija traži svježi kapital za restrukturiranje

10.06.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Kutinski proizvođač mineralnih gnojiva Petrokemija je u pozivu na glavnu skupštinu društva najavio prijedlog smanjenja temeljnog kapitala u svrhu pokrivanja akumuliranih gubitaka

Ukupno 324,2 milijuna kuna gubitaka pokrit će se pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala za iznos od 334,1 milijun kuna, čime će se nominalna vrijednost dionice Petrokemija smanjiti sa 270 na 170 kuna. Niža nominalna vrijednost dionica olakšat će planiranu dokapitalizaciju kompanije, s obzirom da je nominalna vrijednost zakonski minimalna razina cijene po kojoj može ići dokapitalizacija. Sličan potez je nedavno skupštini predložila i Podravka, koja također planira smanjiti kapital (nominalnu vrijednost dionice) u svrhu pokrića akumuliranog gubitka.

Osim smanjenja temeljnog kapitala, Petrokemija je skupštini predložila i model dokapitalizacije. Naime, izdavanjem novih dionica kroz maksimalno tri kruga kompanija planira skupiti do 187,4 milijuna kuna. U prvom krugu pravo upisa imaju postojeći dioničari, u drugom krugu preostali broj dionica mogu upisati samo postojeći dioničari koji su sudjelovali u prvom krugu, dok u eventualnom trećem krugu pravo sudjelovanja u dokapitalizaciji imaju svi ulagatelji.

Nove dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu od 170 kuna (nova nominalna vrijednost) do 228 kuna (tromjesečni prosjek cijene na burzi). Dokapitalizacija će se smatrati uspješnom ukoliko se upiše najmanje 50 posto ukupnog iznosa izdanja odnosno 551.285 dionica.

Najavljena dokapitalizacije je prvi korak u vlasničkom, operativnom i financijskom restrukturiranju kompanije s ciljem stvaranja zdrave i uspješne kompanije na razini konkurenata iz industrije. Konačno, u posljednje vrijeme se javlja sve više špekulacija o prodaji kutinskog giganta, odnosno ulasku strateškog partnera u vlasničku strukturu, što bi mogao biti jedan od završnih koraka u planiranom restrukturiranju.