odbor za poljoprivredu

Petir: Trgovački lanci najavili otkazivanja domaćim proizvođačima, to treba prijaviti

10.03.2023 u 16:08

Bionic
Reading

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir reagirala je u petak na informaciju kako su trgovački lanci hrvatskim proizvođačima najavili otkazivanje suradnje, nakon njihove najave da će morati podići svoje cijene te je pozvala da se prijave nepoštena postupanja

Zastupnica Petir je pozvala tri komore: Poljoprivrednu, Gospodarsku i Obrtničku da svoje članstvo izvijeste o važnosti prijave nepoštenih postupanja trgovaca u slučaju neopravdanog otkaza ugovora i drugih postupanja, koja nisu u skladu sa zakonima o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi i o zaštiti tržišnog natjecanja.

 „Informirani smo kako su im - nakon što su poljoprivredni proizvođači, ribari i predstavnici prehrambene industrije izvijestili da tijekom 2022., unatoč rastu cijena inputa nisu dizali svoje cijene te da će to zbog održivosti svog poslovanja, morati to učiniti početkom 2023.  - trgovački lanci najavili otkazivanje suradnje, pravdajući se mjerama koje hrvatska Vlada provodi zbog neopravdanog dizanja cijena“, rekla je Petir.

 Podsjetila je i na velike razlike u cijenama istih proizvoda u istom trgovačkom lancu u različitim državama članicama EU u kojima taj trgovački lanac posluje, kao i na informacije po kojima se može zaključiti da trgovački lanci u Hrvatskoj na proizvode proizvedene u njoj stavljaju višestruko više marže nego za istu vrstu proizvoda koji se u Hrvatsku unose/uvoze.

 Zbog navedenog je njen Odbor zatražio od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) očitovanje jesu li ovakve prakse u suglasnosti s odredbama dvaju spomenutih zakona.

 U svom odgovoru Odboru i resornim ministarstvima, AZTN je pozvao dobavljače (primarni poljoprivredni proizvođači, ribari i predstavnici prehrambene industrije), koji se susreću s navedenim problemima, da se s konkretnim obavijestima o trgovcima koji su im otkazali ugovore ili ih raskinuli - obrate AZTN-u, istaknula je Petir, a priopćio Odbor.