neće platiti građani

Peruško: Ako odluče, vjerovnici Agrokora će se krenuti međusobno tužiti

20.06.2018 u 10:50

Bionic
Reading

Četrnaest mjeseci od aktiviranja lex Agrokora potpisana je nagodba vjerovnika od 7300 stranica. Ruskim bankama pripasti će gotovo pola novog Agrokora, a o toj tome su u emisiji Hrvatskog radija razgovarali izvanredni povjernik Fabris Peruško i ministar gospodarstva Darko Horvat

Peruško je upitan je li mirnije spavao nakon izglasavanja nagodbe, rekao da je spavao kraće, kao što spava i nekoliko zadnjih mjeseci.

'Od veljače traje naporno razdoblje jer je trebalo pomiriri sve vjerovnike. Većina tih vjerovnika se našla u položaju da su morali spasiti svoja potraživanja. Svi su imali svoje interese, jer su i na razne položaje došli u poziciju u kojoj jesu. Sve smo fokusirali na to da potraživanja spase do najveće moguće mjere', rekao je Peruško.

Dodao je kako se nagodba sudu predaje danas, a finalno izglasavanje u prvom tjednu sedmog mjeseca. 'Nakon što sve Visoki trgovački sud potvrdi, krećemo u implementaciju i završava izvanredna uprava', zaključio je.

Upitan hoće li biti tužbi nezadovoljnih dobavljača i vjerovnika i tko će ih konačno plaćati, Peruško je rekao ako netko bude tužio, tužit će ostale vjerovnike s kojima se nije dogovorio, poput Adrisa koji ima otvorena pitanja s vlasnicima obveznica. Horvat je dodao da proces u Agrokoru nije košta građane niti jedne kune, a kako će se mogući budući procesi plaćati iz redovnog poslovanja kompanije

  • +3
Fabris Peruško dao je izjavu za medije vezanu uz tijek postizanja nagodbe Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Horvat je rekao danas Agrokor ima rast produktivnosti od 16 posto i milijardu kuna na računu, te više nije generator nelikvidnosti kao prije 14 mjeseci.

'U Vladi se malo duže spavalo. Vjerovali smo da intervenirati morati, ali u postojanju hrvatske države ovo je najkompliciraniji i najteži proces restrukturanja. Ući u to je bilo prokleto hrabro', rekao je pak Horvat.

'Agrokor je stabilna firma, na nama je završiti restrukturiranje, osigurati dugoročnu stabilnost i osposobiti ga za tržišnu utakmicu', zaključio je Horvat.

Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL