IPAK NEĆE U PROSVJEDE

Pčelari i ministar Čobanković dogovorili potpore

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 31.03.2011 12:13
  • Objavljeno 31.03.2011 u 10:40
Pčelar med pčelarstvo pčele

Pčelar med pčelarstvo pčele

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Hrvatski pčelarski savez i ministar poljoprivrede Petar Čobanković dogovorili su jučer tekst Nacionalnog pčelarskog programa prema kojemu pčelari imaju pravo na 18 milijuna kuna potpora raspodijeljenih u šest poticajnih mjera

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s ministrom Čobankovićem bili su potpredsjednik Sabora Josip Friščić, državni tajnici Ministarstva poljoprivrede Stjepan Mikolčić i Josip Kraljičković, predsjednica Povjerenstva za potpore Mirna Dadić, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec i Vladimir Bilek iz Hrvatske poljoprivredne komore, priopćeno je iz HPS-a.

Pregovori između pčelara i Ministarstva došli su u pitanje prošli tjedan, nakon što je HPS na web sjedištu objavio tekst programa, ali potom je iz Ministarstva došao poziv na novi sastanak. Pčelari su preko predsjednika HPS-a Martina Kranjeca prošle srijede poručili da ne odustaju od teksta programa i da će u protivnom prosvjedovati.

Nakon što Vlada prihvati novi nacionalni program, pčelari više neće ostvarivati poticaje na osnovi kilograma meda i broja košnica nego šest mjera - za suzbijanje varooze pčela, kontrolu kvalitete meda, obnavljanje pčelinjeg fonda, racionalizaciju troškova selećeg pčelarstva, tehničku pomoć pčelarstvu i primijenjena istraživanja u pčelarstvu.

Godišnji fond potpora iznosit će 18 milijuna kuna, a poticaje će dobivati pčelari upisani u evidenciju Hrvatske poljoprivredne agencije. Tekst programa objavljen je na web sjedištu HPS-a

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi