USPJEŠNA GODINA

PBZ objavila koliko je zaradila u 2017. i koliku će dividendu isplatiti

15.02.2018 u 16:55

Bionic
Reading

Dobit Privredne banke Zagreb (PBZ) za 2017. godinu iznosi 1,44 milijarde kuna, što je 10,1 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci iz PBZ-ova financijskog izvještaja objavljenog u četvrtak

U redovnom dijelu poslovanja, tijekom prošle godine PBZ je ostvario kamatni prihod od 2,69 milijardi kuna dok kamatni troškovi iznose 373 milijuna kuna.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom prošle godine", kaže se u izvještaju.

Tijekom prošle godine PBZ je ostvario 685,1 milijun kuna neto prihoda od provizija i naknada, što čini stabilan doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu, kažu u PBZ-u.

U segmentu poslovanja vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, uključujući i dobitke i gubitke od obračunatih tečajnih razlika, PBZ je prošle godine ostvario neto pozitivni rezultat od 676,6 milijuna kuna.

U financijskom izvještaju napominje se da je PBZ na razini grupe lani izdvojio 303,6 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

PBZ je danas izvijestio o prijedlogu da se na temelju poslovnih rezultata ostvarenih u protekloj godini dioničarima isplati dividenda u visini od 15,19 kuna po dionici.

Lani je PBZ isplatio dividendu od 25,33 kune po dionici.