PAD PRATE I AZIJSKE BURZE

Pad Wall Streeta nakon dva dana rasta, ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa

09.06.2022 u 08:01

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, izgubivši dio dobitaka od prethodna dva dana, jer su ulagači zabrinuti zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa

Dow Jones skliznuo je 269 bodova ili 0,81 posto, na 32.910 bodova, dok je S&P 500 pao 1,08 posto, na 4.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 12.086 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jedino je energetski jučer zabilježio rast jer su porasle cijene nafte, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u 13 tjedana, 123 dolara.

A kako je rast cijena energenata posljednjih mjeseci jedan od najvažnijih razloga rasta inflacije u svijetu, ulagači se plaše da će inflacija ostati povišena dulje razdoblje nego što se očekivalo.

A to bi moglo navesti američku i druge najveće središnje banke u svijetu na agresivno povećanje kamatnih stopa.

Zbog toga su se jučer prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice probili iznad psihološki važne razine od 3 posto, što je negativno utjecalo na tržište dionica.

„Rast prinosa na 10-godišnje obveznice iznad 3 posto vjerojatno je jedan od razloga pada cijena dionica. To je razina na koju su ulagači fokusirani jer predstavlja povećanje kamata i odraz je inflacije i nestabilnosti na tržištu”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

A kako se kreće inflacija u SAD-u, pokazat će u petak izvješće o potrošačkim cijenama u svibnju. Vidjet će se jesu li inflacijski pritisci već dosegnuli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših razina u 40 godina.

Zbog tako visoke inflacije, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Očekuje se da će u lipnju i srpnju, a moguće i u rujnu Fed dodatno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.593 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,76 posto, na 14.445 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 6.448 bodova.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjavaju inflacija i rast kamatnih stopa, pa ih nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer porastao oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji pale između 0,3 i 0,8 posto.