I DALJE NIZBRDO

Pad BDP-a u drugom kvartalu 6,3 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2009 14:52
  • Objavljeno 31.08.2009 u 14:35
pad burza

pad burza

Izvor: Reuters / Autor: .com

Tromjesečni bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bio realno manji za 6,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. godine, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Ta je stopa nešto niža od one iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja kada je BDP realno bio manji za 6,7 posto prema prvom tromjesečju 2008. godine.

Ovo je prvi put da DZS objavljuje prvu procjenu tromjesečnog BDP-a u roku od 60 dana nakon isteka tromjesečja, a iz Zavoda najavljuju da će potpuno priopćenje o procjeni tromjesečnog BDP-a za drugo tromjesečje biti objavljeno 25. rujna.

"Prva procjena realne stope promjene tromjesečnog BDP-a može se razlikovati od podatka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja "Procjena tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2009.", koje će biti objavljeno 25. rujna 2009. u tiskanom obliku i na internetskim stranicama DZS-a", navodi se u priopćenju koje je Zavod objavio na svojim web stranicama.

Iz DZS-a ističu da je objava prvih procjena o tromjesečnom BDP-u rezultat nastojanja Zavoda da daljnjim usklađivanjem sa standardima objavljivanja statističkih podataka u državama Europske unije skrati razdoblje između prikupljanja i objavljivanja statističkih podataka, kako to nalaže jedno od temeljnih načela službene statistike, načelo pravodobnosti.

"Stavljanjem na raspolaganje prve procjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda korisnicima omogućit će se kvalitetnije donošenje odluka na ekonomskom, demografskom i društvenom području", ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi