Vern

Ovo je studentski san: Od ispita i prakse do Oxforda i poslovnih ponuda

05.07.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Veleučilište VERN već godinama slovi za jedno od najboljih privatnih fakulteta u Hrvatskoj. Što ga čini posebnim, upitali smo studente turizma, odnosa s javnošću i menadžmenta. Evo što kažu…

„Da mogu vratiti vrijeme ponovno bih studirala na VERN-u jer ne postoji nijedno drugo veleučilište na kojem bih stekla toliko iskustva, upoznala ljude koji su utjecajni u mojoj branši i to na međunarodnoj razini te na koncu ne bih postala osoba kakva jesam“, ovako je svoju priču o studiju s kojim se oprostila sažela Kim Antoljak, djevojka koja je nakon preddiplomskog studija turizma u Zagrebu završila, ni manje ni više nego na Oxfordu gdje će pohađati diplomski studij turizma. Kako joj je to pošlo za rukom? Zahvaljujući VERN-u!

„Sa studentima mog fakulteta išla sam na nekoliko različitih natjecanja. Najutjecajnije od njih bio je EM Cup, natjecanje najboljih europskih fakulteta hotelijerstva. Prošle godine kad sam sudjelovala ušli smo u top 10 i bili smo jedini hrvatski fakultet nazočan na tom natjecanju. Upoznajući brojne ljude iz struke najprije sam dobila priliku otići na praksu u Italiju, zatim sam u istom hotelu dobila i ponudu za posao i moj CV postajao je sve bogatiji i bogatiji. Kad sam aplicirala za diplomski studij, nije bilo dvojbe – Oxford me htio, ja sam htjela Oxford.“, ponosno će Kim.

„VERN je odlična platforma za dalje, bilo da želite posao, praksu ili daljnje školovanje. Odskočna je to daska kakvu nećete moći naći na drugim mjestima“, kaže.

Najveća vrijednost VERN-a je u tome što se ne fokusira samo na teorijska znanja nego na praksu. Profesori, kaže i Mia Herljević studentica treće godine odnosa s javnošću i medija, imaju individualni pristup sa svakim studentom zbog čega studentima ostane vremena na pretek pa uz studij odrade po tri, četiri različite prakse u značajnim institucijama; a uz pomoć mentora sudjeluju i na konferencijama te nerijetko iz fakultetske klupe napišu i pokoji znanstveni rad.

„Ja sam se jako ugodno iznenadila! Došla sam sa Sveučilišta, točnije sa studija prava i priznajem, na VERN ušla s puno predrasuda. Znate kako kažu: „tu platiš pa i završiš…“ Međutim, nije to baš tako. Ovdje dobijete znanje koje je prilagođeno poslu kojeg ćete kasnije obavljati, ali dobijete i poticaj da to znanje odmah počnete koristiti. Naravno da ne saznate sve odjednom i da na svojem znanju trebate raditi i tijekom studija i kasnije, ali nakon dva iskustva mogu sa sigurnošću reći da mi je ovo bilo korisnije i ugodnije“, objašnjava Mia koju dva ispita i diplomski rad dijele od diplome. Na sveopće zadovoljstvo, kaže, na posao će krenuti s diplomom baš ovog veleučilišta.

„Klima na fakultetu je savršena. Ako vam se igra stolni tenis, imate priliku za to. Ako želite na kavu, odmoriti, družiti se… za sve postoji vrijeme i mjesto. Uči se u malim grupama, ne postoje prepreke koje stoje između vas i vašeg znanja.“

Ništa manje euforije, kad je pričao o svojem fakultetu, nije pokazao ni Karlo Kolesar, inače predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske koji ove godine odrađuje svoj treći, oproštajni mandat, na ovoj laskavoj poziciji. S Karlom, inače djetetom iz odvjetničke obitelji, razgovarali smo između dva ispita na diplomskom studiju menadžmenta održivog razvoja turizma, kojeg će ove godine privesti kraju.  Zanimalo nas je zašto nije krenuo stopama svoje obitelji i studirao pravo…

„Pa jesam, pokušao sam, ali sam uz pravo paralelno upisao VERN i ljubav prema ovom fakultetu i menadžmentu presudila je. Ovo je moj put, a škola kao škola… savršena je. Nikad se nisam pokajao.“, naglašava te dodaje:

„Puno je mogućnosti, puno više nego na drugim visokim učilištima. Dolazite u kontakt s ljudima s tržišta rada koji su redom naši predavači. Dakle, na nastavi imate ulaznicu za mjesta na koja drugi studenti ne mogu. Odrađujete praksu uz studij i prije nego završite dobijete ponudu za posao. To je stvarno divno iskustvo.“ Imao je kaže, i onih lošijih, ali nisu bila vezana uz studij.

„Svi studenti na VERN-u uče i trude se jer morate biti na više od 80 % predavanja, a tu su još i radovi, ispiti… Naravno da se trudimo. No zbog činjenice da smo na privatnom fakultetu, tijekom studija se susrećemo s brojnim predrasudama. Sad, kad sam na kraju studija mogu vam reći samo ovo: što god drugi pričali na ovom veleučilištu dobit ćete pravu vrijednost za uloženi novac. Nećete požaliti!“ zaključuje tako Karlo svoju „šetnju kroz studij na VERN-u“.