da se smrzneš

Ovo je najskuplja kuća u SAD-u: Prodaje se za nezamislivih 295 milijuna dolara

13.02.2024 u 23:02

Bionic
Reading

Imanje imena Gordon Pointe u gradu Naplesu na Floridi ima devet hektara. Uključuje glavnu kuću koja se prostire na više od tisuća metara kvadratnih, te dvije kuće za goste, a svaka ima preko 460 kvadrata. Sva tri objekta nalaze se na poluotoku s 500 metara obale i pristaništem za jahte. Imanje se od nedavno prodaje za vrtoglavih 295 milijuna dolara što je trenutno najveća cijena za neku nekretninu u Americi

Prema objašnjenjima agenata glavni razlozi za tako visoku cijenu su privatnost, plaža i veliki potencijal imanja za daljnju izgradnju, piše CNBC.

'Nekretnina može još primiti više od 18.580 metara kvadratnih stambene izgradnje', navodi se u priopćenju za medije.

Iako bi zemljište nakon kupnje moglo biti razbijeno na više dijelova, nagađa se da će potencijalni kupac ipak sve zadržati kao privatno obiteljsko imanje.

Kuća s najvećom cijenom, prije Gordona Pointea, u inače ultraskupom Naplesu pojavila se na tržištu u prosincu po cijeni od 45 milijuna dolara. A u blizini Gordon Pointea nalazi se prazna parcela od gotovo 1,5 hektara koja se više od godinu dana prodaje za 63 milijuna dolara.

Veliko je pitanje hoće li se pojaviti netko sprema iskeširati 295 milijuna dolara, jer često dolazi do velikog jaza između početne tražene cijene i brojke za koju se nekretnina u konačnici proda.

Za primjer druga najskuplja nekretnina u SAD, penthause od 1600 kvadrata u New Yorku s pogledom na Central Park na tržištu se nalazi gotovo dvije godine. U početku se za mega stan tražilo 250 milijuna dolara da bi se nakon godinu dana cijena spustila na 195 milijuna dolara. Kupac se još nije pojavio.

Sličnu sudbinu ima i vila u Los Angelesu sa sedam spavaćih soba i 20 kupaonica poznata kao Casa Encantada. U vlasništvu je autorice knjiga za djecu Karen Winnick, udovice pokojnog milijardera i financijera Garyja Winnicka.

Prodaja vile oglašena je u lipnju prošle godine za 250 milijuna dolara. Nakon što se nitko nije javio povučena je s tržišta da bi se pojavila u studenom s cijenom od 195 milijuna dolara i još uvijek čeka kupca.

Prodaja strašno skupih nekretnina u SAD-u može potrajati i nekoliko godina.

Primjerice 2017. vila Chartwell Estate, na adresi Bel Air Road 750 u Los Angelesu, imala je početnu cijenu od 350 milijuna dolara. Imanje je prodano 2019. za 'samo' 150 milijuna dolara, a kupio ga je Lachlan Murdoch, sin medijskog mogula Ruperta Murdocha.