PRVIH DEVET MJESECI

Ovisna društva HŽ-a izgubila 59,7 milijuna kuna

30.12.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Ukupan prihod ovisnih društava u vlasništvu HŽ Holdinga u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 992,1 milijuna kuna, a ukupni rashod 1,05 milijardi kuna, pa je konačni rezultat gubitak od 59,7 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci HŽ-a

Od ukupno 14 ovisnih društava HŽ-a njih je pet u prvih devet mjeseci poslovalo pozitivno, a devet negativno. Najveće ovisno društvo HŽ-a - TŽV Gredelj poslovalo je u prvih devet mjeseci s gubitkom od 27,9 milijuna kuna

Gredeljevi prihodi u razdoblju siječanj-rujan ove godine iznosili su 283,3 milijuna kuna. Za naručitelje izvan HŽ Holdinga izvedeni su radovi u vrijednosti 50,1 milijun kuna, a prihod od vlastitih proizvoda 41,9 milijuna kuna. Istovremeno, rashodi TŽV Gredelja iznosili su 311,3 milijuna kuna. Unatoč gubitku u prvih devet mjeseci, uprava Gredelja procjenjuje da će u cijeloj 2010. godini poslovati pozitivno

Najveći gubitak po radniku ostvaren je u tvrtki Proreg u kojem je krajem rujna bilo 75 radnika, a gubitak 9,1 milijun kuna.

S gubitkom od 10,2 milijuna kuna poslovala je tvrtka POSIT, a u Remontu i održavanju pruga gubitak je iznosio 7,3 milijuna kuna.

Na popisu HŽ-ovih ovisnih društava-gubitaša su i tvrtke Održavanje vagona (2,7 milijuna kuna), Remont željezničkih vozila (2,6 milijuna kuna), Željezničko ugostiteljstvo (1,7 milijuna kuna), Željeznička tiskara (1,06 milijuna kuna) i Pružne građevine (251 tisuća kuna).

S dobiti su poslovale HŽ-ove tvrtke Čišćenje i njega putničkih vagona poslovala je s dobiti od 1,6 milijuna kuna, a Remont i održavanje željezničkih vozila sa 614 tisuća kuna dobiti.

Pozitivno je poslovala i tvrtka Održavanje vučnih vozila, s dobiti od 481 tisuću kuna, te tvrtka AGIT koja je uknjižila dobit od 1,04 milijuna kuna. Popis tvrtki koje su poslovale s dobiti završava s Radionicom željezničkih vozila koja je ostvarila skromnu dobit od 149 tisuća kuna.

Početkom godine u ovisnim društvima HŽ-a bilo je 5.502 zaposlenih, a krajem rujna 5.288 tako da je broj zaposlenih smanjen za 214

Željeznički sustav u Hrvatskoj sastoji se od četiri trgovačka društva pravna slijednika HŽ-a - HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, HŽ Vuča vlakova i HŽ infrastruktura te krovnog društva HŽ Holdinga, a osim tih društava u sustavu je i 14 tzv. ovisnih društava odnosno tvrtki kćeri koje su u vlasništvu četiriju društava u sustavu Holdinga.