budućnost tržišta rada

Ovih 10 zanimanja bit će najtraženije u desetljeću pred nama, a za njih ne treba fakultetska diploma

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 05.10.2021 01:03
  • Objavljeno 04.10.2021 u 20:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Zhou Mu / Xinhua News / Profimedia

Američki Zavod za statistiku rada u svom nedavnom izvješću nabrojao je i niz poslova za koje ne treba fakultetska diploma, a očekuje se da će za njima biti velika potražnja u narednih deset godina. Iako se radi o SAD-u, riječ je o globalnim trendovima koji će sigurno dotaći i hrvatsko tržište rada

Statističko izvješće analizirao je CNBC te navodi da su troškovi studiranja na američkim sveučilištima u posljednjih deset godina porasli za 25 posto. Trenutno mladi Amerikanci duguju više od 1,73 bilijuna dolara studentskih kredita.

Stoga je razumljivo to zašto su atraktivni poslovi za koje nije potrebno studirati četiri ili više godina, već je dovoljno završiti visoku školu ili neki bolji tečaj.

Trenutno su vidljiva tri osnovna trenda što pojedina zanimanja čine sve traženijima, a to su: povećana potražnja za obnovljivim izvorima energije, starenje stanovništva i bum industrije zdravlja uslijed pandemije koronavirusa.

Potražnja za radnicima po zanimanjima

Potražnja za radnicima po zanimanjima

Izvor: Screenshot / Autor: BLS

Predviđanja su, piše CNBC, da će servisni tehničar vjetroturbina i instalater solarnih fotonaponskih jedinica biti u vrhu najtraženijih poslova u narednom desetljeću.

Isto tako, kako sve više baby boom generacije (obuhvaća rođene između 1945. i 1964.) odlazi u mirovinu, raste potreba za pomoćnicima za kućnu i osobnu njegu, onih koji pomažu u rutinskim zdravstvenim poslovima poput kupanja i hranjenja. Znanstvene analize pokazuju da će troškovi zdravstvene zaštite za ovu skupinu biti izrazito visoki jer ova generacija živi dulje, a ima veće stope pretilosti, dijabetesa, visokog kolesterola i hipertenzije.

  • +3

Instalateri solarnih panela imat će pune ruke posla

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pandemija koronavirusa natjerala je ljude da sve više ulažu u zdravlje i obrazovanje kod kuće, što je dovelo do povećane potražnje za terapeutima i nastavnicima. Očekuje se da će se taj trend i nastaviti.

Prema izvješću američkog Zavoda za statistiku rada, u narednom desetljeću bit će velika potražnja i za stručnjacima za šumske požare i njihovu prevenciju te CNC programerima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!