TRŽIŠTE RADA

OVI za rujan: Potražnja za radom veća za oko 11 posto u odnosu na isti mjesec 2019.

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2021 10:48
  • Objavljeno 06.10.2021 u 10:48
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već peti mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za rujan u kojem je potražnja za radom oko 11 posto viša u odnosu na rujan 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.

"Najnovije vrijednosti OVI indeksa, kao i ostali ekonomski pokazatelji zadnjih mjeseci, nude razloge za optimizam. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine - OVI indeks za rujan 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 55 posto veća nego u rujnu 2020. godine te za oko 11 posto veća u odnosu na pretpandemijski rujan 2019. godine", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Analitičari Instituta su zamijetili kako se radi o petom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece, apostrofiravši da su povoljna kretanja vidljiva i na kvartalnoj razini.

Tako je u trećem kvartalu ove godine potražnja za radom veća za oko 57 posto u odnosu na treći kvartal 2020. godine te za oko 19 posto u odnosu na treće tromjesečje 2019. godine.

Ako se pak usporedi prvih devet mjeseci, potražnja za radom mjerena OVI indeksom u 2021. godini je oko jedan posto viša od potražnje za radom u prvih devet mjeseci pretpandemijske 2019. godine, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!