NAJAVLJENA 19. VINISTRA

Ove godine naglasak na vinskom turizmu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Unatoč recesiji, devetnaesto izdanje Vinistre neće biti ništa skromnije nego inače. Kako je istaknuo predsjednik Udruge vinara i vinogradara Istre Ivica Matošević, za ovogodišnju izložbu prijavilo se 130 izlagača, a jednu od najuglednijih izložbi vina i vinske opreme u zemlji, no sve popularnijoj i izvan granica, sadržajno će obogatiti čak 39 pomno osmišljenih programa

'Ove godine Vinistra se održava u otežanim okolnostima, no zahvaljujući velikom naporu članova Udruge i partnera uspjeli smo održati standard kakav je bio', kazao je Matošević, istaknuvši da su u Istarskoj županiji i gradu Poreču kao domaćinima i generalnim pokroviteljima od začetka ove danas respektabilne manifestacije imali pouzdanog partnera.

Centralna politička poruka, koja se tradicionalno s Vinistre upućuje prema vlastima, kako veli Matošević, biti će vezana uz promociju branda Hrvatske kao vinske zemlje i vinskog turizma, odnosno naglasak će biti na aktivnostima usmjerenim na privlačenje turista u istarsku vinsku regiju.

Pod visokim pokroviteljstvom međunarodne Udruge za vino i vinovu lozu OIV-e, u Poreču se održava i četvrti po redu Svijet malvazije, za koji je pristiglo 190 uzoraka šest sorti malvazija iz pet zemalja. Domaćoj istarskoj malvaziji konkuriraju tako slovenska, španjolska, portugalska i dvije talijanske sorte malvazije. Kako je istaknuo predsjednik stručnog žirija Mario Staver, ocjenjivanje malvazija odvija se po strogim pravilima OIV-e, te uz nadzor javnog bilježnika.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo Staver, 240 uzoraka pristiglih za Vinistru ocjenjivat će osam međunarodnih komisija u utorak i četvrtak. Osim natjecanja malvazija, po tradiciji Vinistre proglašava se i najbolji mladi zreli teran te refošk. U natjecateljskoj konkurenciji su 54 uzorka terana, 17 refoška te 46 uzoraka maslinova ulja i svega tri uzorka rakija.

Broj prijavljenih rakija za Vinistru opada iz godine u godinu, a prema riječima Matoševića, to je očito posljedica postroženih uvjeta malim proizvođačima. Ove godine, partner regija Vinistre je Dalmacija te će se naročito promovirati Plavac mali. U sklopu kulinarskog showa prezentirat će se ponuda agroturizma, ali i svjetske kuhinje jer ideja je, veli Matošević, pokazati kako se naša vina sjajno sljubljuju sa svjetskom gastronomijom.

'Malvazija je danas sinonim za Istru, prvenstveno zato što je 60 posto obradive površine pod malvazijom. Ujedno, to je danas najdinamičnija sorta među hrvatskim vinima, a u posljednje vrijeme i utjecajni svjetski eno-gastronomski časopisi malvaziji predviđaju svijetlu budućnost', istaknuo je Ivica Matošević.

Vinistra, koja se tradicionalno održavala za Dan grada Poreča, 'prebačena' je na termin od 11. do 13. svibnja, a kako veli porečki gradonačelnik Edi Štifanić, sudeći po upitima i najavama očekuje se puno gostiju iz društvenog, političkog i gospodarskog života Hrvatske i susjednih zemalja, što potvrđuje značaj ove manifestacije kao prvorazrednog doživljaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi