uz aplikaciju za pametne telefone

Ovako će izgledati kalkulator za euro, evo tko će ga moći dobiti

02.12.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača bila je gošća N1 Studija uživo i govorila o uvođenju eura u Hrvatskoj.

Knežević je u četvrtak sudjelovala na sastanku u HNB-u gdje su predstavljeni kalkulatori za preračunavanje eura u kune za umirovljenike. Prilikom gostovanja na N1, pokazala je i kako će kalkulatori izgledati.

Kalkulatori će se dijeliti kroz umirovljeničke organizacije i bit će ih podijeljeno šezdeset tisuća. Za sve one koji neće moći do kalkulatora, postojat će i aplikacija za pametne telefone.

'Oko 800 tisuća umirovljenika se ne služi ili se slabo služi internetom. Tim ljudima s najnižim primanjima je potrebno', kazala je Knežević.

Paketi kovanica eura dostupni od 1. prosinca

Od četvrtka se mogu nabaviti i paketi kovanica eura, a jedan paket košta 100 kuna. 'Po jednoj transakciji moguće je kupiti dva paketa. Mi sugeriramo svim građanima da se opskrbe time. Jer od 1.1. ide mogućnost dvojnog plaćanja. Ovo se može nabaviti u poslovnicama Pošte, banke i Fine. I da 1.1. svi krenu s eurima u kupnjama. Moći će se plaćati u kunama i eurima, ali će se morati vraćati u eurima. Slovački trgovci su čak zatvorili dućane na dva tjedna. Pozivamo i trgovce da se opskrbe time', kazala je.

Još jednom je napomenula da se te kovanice ne mogu koristiti prije 1. siječnja 2023. 'To su naši nacionalni motivi. Nama je euro od 1.1.2023. službena valuta. Papirnate novčanice su iste u cijeloj Europskoj uniji. Apeliramo na građane da se opskrbe eurima', kaže Knežević.

  • +19
Počela prodaja eurokovanica Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podizanje novca bez naknada na bankomatima

Knežević je podsjetila i na to da će se od 15. prosinca do 15. siječnja građani moći dizati novac na bankomatima svih banaka bez ikakve naknade.

'Od 15. prosinca do 31. prosinca će se moći dizati i stavljati kune, a od 1. do 15. siječnja samo euri. Polako bismo se trebali navikavati na euro. Sve zemlje su imale problema. Taj PTSP traje oko godinu dana da se priviknemo. Svi su imali problema s navikavanjem osim Iraca', rekla je.

Napominje i da ćemo morati mijenjati odnos prema kovanicama. 'Sad 20 centi ili 50 centi više nije malo', istaknula je.