25. PRVENSTVO SOMMELIERA

Ovaj čovjek najbolji je sommelier u Hrvatskoj, radi u poznatom zagrebačkom restoranu

14.12.2022 u 11:07

Bionic
Reading

Sommelier Ivan Jug, suvlasnik zagrebačkog restorana Noel, proglašen je najboljim na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, te uz podršku TZ Kvarnera i Grada Opatije, održano 12. i 13. prosinca u opatijskom hotelu Ambasador

Prvenstvu je prisustvovalo 27 natjecatelja iz renomiranih hrvatskih restorana, hotelskih kuća, wine barova i konoba. Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali Kristijan Harjač (drugoplasirani), restoran Agli Amici iz Rovinja, te Monika Neral (treće mjesto), vlasnica obrta VINNER iz Rijeke.

Prvak je skupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala: opisu triju vina različite stilistike 'na slijepo', prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, kreiranju menua na temelju zadanih vina, poznavanju svijeta vina i ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja.

Kao i prethodne godine, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku. Ivanu Jugu prvoplasiranom na 25. prvenstvu sommeliera Hrvatske pripala je i čast da predstavlja Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of the World, koje će se održati na Parizu od 7. do 12. veljače 2023.

Finalistima su nagrade uručili predsjednik HSK Veljko Ostojić te Gordan Mohor i Tomislav Tuđen iz tvrtke Miva. U sklopu prvenstva održana je i godišnje skupština HSK na kojoj je za naredni četverogodišnji mandat za predsjednika izabran Veljko Ostojić.