ruski plin

Ova nordijska država skinula je Rusiju s trona i prometnula se u najvećeg europskog opskrbljivača plinom

26.08.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Norveška je postala najveći europski opskrbljivač prirodnim plinom nakon što je Rusija nastavila s obustavljanjem isporuke plina Europi, a koja se polako odmiče od uvoza ruskog plina uslijed invazije te države na Ukrajinu. Norveška plin dostavlja plinovodima u Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku. U srpnju je norveški izvoz prirodnog plina dosegao rekordnu vrijednost od 128,4 milijarde kruna

'Mislim da možemo zadržati razinu proizvodnje na kojoj smo sada do 2030.', rekao je norveški ministar energetike Terje Aasland u intervjuu za Reuters. 'Vidimo da sada dolaze projekti i planovi za razvoj i rad koji mogu pomoći u održavanju velikih količina plina u budućnosti', dodao je. Uvjeren je u dugoročnu potražnju za norveškim plinom u Europi nakon što su Norveška i Europska unija potpisale sporazum o povećanju uvoza plina s norveškog kontinentalnog pojasa.

Očekuje se da će ta nordijska zemlja proizvesti oko 122 milijarde kubičnih metara plina ove godine, prema službenim prognozama iz svibnja, što je povećanje od osam posto u odnosu na 2021., a što bi moglo nadmašiti rekord otprije pet godina. Prema podacima norveškog ureda za statistiku, prihodi od prirodnog plina bili su četiri puta veći nego u srpnju prošle godine. Količina prodanog plina porasla je za 5,7 posto, na 10,2 milijarde kubičnih metara, a rastao je i izvoz nafte i električne energije.

S druge strane, Norveška je u petak poručila da će znatno smanjiti izvoz plina u rujnu zbog opsežnih aktivnosti održavanja infrastrukture koje su bile odgođene kako bi se osigurala stabilna opskrba Europe plinom, piše Hina. Planirano i neplanirano održavanje smanjit će kapacitete 13 polja i pogona za preradu tijekom rujna, a najviše bi trebali biti smanjeni 7. rujna, za 4,36 milijuna prostornih metara, prema podacima tvrtke Gassco. Održavanje bi trebalo smanjiti ukupnu proizvodnju plina na 9,17 milijuna prostornih metara dnevno, najnižu razinu u ovoj godini, prema procjeni norveške uprave za naftu.

Plin neće prodavati ispod tržišne cijene

Cijena europskog plina ove godine gotovo se utrostručila, nakon što je opetovano dostizala nove rekorde, što je posljedica manjih kapaciteta plinovoda Sjeverni tok 1, kroz koji je Rusija transportirala plin u Europu, piše Reuters. Rusija je najavila da će sljedeći tjedan obustaviti isporuku plina Sjevernim tokom 1 na tri dana zbog održavanja.

Norveška ne planira prodavati plin ispod tržišne cijene, kako su predlagali neki analitičari i mediji.

'U načelu, tržište je predvidljivo. Kad postoji nestašica, cijene su visoke. To također pridonosi povećanju proizvodnje i usmjerava plin na tržišta kojima je najpotrebniji', rekao je Aasland te dodao: 'Poremetiti tržište i donijeti pravila koja trenutno dobro izgledaju moglo bi pridonijeti uništavanju dijela temelja za izgradnju stabilnosti i povjerenja tijekom vremena.'

  • +4
Plinovod Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Ministar je rekao i da Norveška ne planira uvesti porez na dobit za norveške naftne kompanije, unatoč tome što ostvaruju rekordno visoke novčane tokove. 'Sada ne razgovaramo o dodatnim porezima. Dodatni prihodi koje tvrtke sada potencijalno ostvaruju čine temelj za buduća ulaganja i temelj za cjelokupnu transformaciju energetskog sektora', rekao je Aasland.

Najveći norveški proizvođač nafte i plina, Equinor, u većinskom je državnom vlasništvu, a želi potaknuti ulaganja u obnovljive izvore energije i tehnologije s niskim udjelom ugljika.