POLEMIKA ČOBANKOVIĆ - KERUM

Otvoren splitski sajam GAST

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 02.03.2011 17:41
  • Objavljeno 02.03.2011 u 16:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Šesnaesti međunarodni sajam GAST, na kojem svoje proizvode u okviru specijaliziranih sajmova prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, kave, namještaja, vina i turizma, do 6. ožujka izlaže 1.300 izlagača iz 13 zemalja, otvoren je danas na splitskom Žnjanu. Na svečanosti otvaranja dogodila se polemika između splitskog gradonačelnika Željka Keruma i potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića

Sajam GAST vodeći je gastronomski i turistički događaj u Hrvatskoj te nezaobilazno mjesto okupljanja gospodarstvenika relevantnih djelatnosti i sklapanja poslova neposredno pred turističku sezonu. Na sajmu i dominira ugostiteljska oprema te prehrambena industrija. Najveće štandove imaju i najznačajnije tvrtke kao primjerice Agrokor, Dukat, Maraska, ali i vinari kao Plančić i Kalazić.

Treba istaknuti brojnije gostovanje tvrtki iz susjedne Bosne i Hercegovine, pa je tako gostoprimstvo na jednom od njih uživao i ministar Petar Čobanković. Već danas je na sajmu zabilježen velik broj posjetilaca, pa ne treba sumnjati da će i ovogodišnje izdanje biti uspješno i posjećeno. Na otvaranju Čobanković je istaknuo drvnu industriju, značajnog izvoznika, koja je prva bila na udaru krize još 2008. kao odličan primjer oporavka i konsolidacije i u sadašnjim teškim uvjetima.

Otvaranje sajma obilježila je i polemika između splitskog gradonačelnika Željka Keruma i potpredsjednika Vlade. Kerum je u svom obraćanju izjavio da sajam GAST unatoč rastu ne bilježi i jednako vrijedne poslovne rezultate. 'Split i cijela ova regija su zapostavljeni, trebalo bi oko 500 milijuna eura da se oživi privredna djelatnost na ovom području, ali Vlada i ministarstva ne rade ništa potom pitanju, svašta se najavljuje i obećava, ali ništa u Splitu', rekao je Kerum.

Petar Čobanković odbacio je to mišljenje te ustvrdio da sajam GAST, iako djeluje u skromnim uvjetima, bilježi konstantan rast i nije se ugasio, kao neki renomiraniji sajmovi, već naprotiv. Ponovo je istakao prošlotjedni uspjeh vezan uz izvjestan nastavak rada i proizvodnje u splitskom brodogradilištu i demantirao da Vlada zapostavlja Split. 'Bilo je problema u nekim tvrtkama koje su zastale u procesu privatizacije, ali i to će biti riješeno, ovih dana će biti dovršeno preseljenje, ali i puna privatizacija Dalmacijavina', izjavio je Čobanković te najavio zaustavljanje negativnih trendova.

U izjavi nakon otvaranja, Željko Kerum odbacio je argumente Petra Čobankovića te ponovo u prvi plan istaknuo ideju da Split postane 'home port' za kruzere koja, po njegovu mišljenju, nije dobila podršku centralne vlasti. Podsjetimo da je tu ideju struka već odbacila kao nerealnu, između ostalog i zbog skromne prometne infrastrukture Splita.

Na kraju je Kerum dao mišljenje o materiji u kojoj je stručan, a to su cijene hrane. 'Velika je konkurencija na tržištu i ja sumnjam da će cijene hrane značajno rasti. Već je značajno pala potrošnja, punih devet posto što isto govori o činjenici da se štedi na hrani. Za cijenu su bitne i cijene energenata, kao i cijene proizvođača. Da ima više domaće proizvodnje, cijene bi bile sigurno manje', zaključio je splitski gradonačelnik i vlasnik trgovačkog lanca Kerum.

Danas i slijedeća četiri dana je predviđen cijeli niz stručnih skupova, ali i takmičenja ugostitelja, barmena i kuhara. Najveći interes posjetioca je već tradicionalno na štandovima sa dalmatinskim pršutom i slavonskim kulenom gdje se degustira i razgovara o poslu u posve ležernom ugođaju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi