nesposobnost plaćanja

Otvoren predstečajni postupak nad Đuro Đaković Industrijskim rješenjima

30.01.2020 u 17:08

Bionic
Reading

Trgovački sud u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu otvorio je u četvrtak predstečajni postupak nad Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, izvijestili su iz Đuro Đaković grupe putem Zagrebačke burze

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnijela je krajem prošle godine sama tvrtka Đuro Đaković Industrijska rješenja, koja je kao razlog navela prijeteću nesposobnog za plaćanje zato što su u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija (Fina) ima više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

Prema rješenju o otvaranju predstečajnog postupka, koji je objavljen putem e-oglasne ploče sudova, za povjerenika u tom postupku imenovan je Zvonko Tomljenović.

Vjerovnici Đuro Đaković Industrijskih rješenja, tvrtke u većinskom vlasništvu Đuro Đaković grupe, pozvani su da u roku 15 dana prijave svoje tražbine, a ročište radi ispitivana tražbina na koje se pozivaju vjerovnici, povjerenik i svi zainteresirani održat će se 16. ožujka, u prostorijama Trgovačkog suda u Osijeku, Stalnoj službi u Slavonskom Brodu.

Iz Đuro Đaković grupe su krajem prosinca prošle godine, u objavi o podnošenju prijedloga za predstečajni postupak Industrijskih rješenja, naveli kako ostala društva grupacije Đuro Đaković nemaju namjeru podnijeti prijedlog za otvaranjem predstečajnog postupka.

Uz Đuro Đaković Industrijska rješenja, članice grupacije Đuro Đaković su i tvrtke ĐĐ Specijalna vozila, ĐĐ Strojna obrada te ĐĐ Energetika i infrastruktura.

Prema podacima iz financijskog izvješća za prvih devet mjeseci prošle godine, grupacija Đuro Đaković je u tom razdoblju poslovala s gubitkom od 38,7 milijuna kuna, što je znatno nepovoljniji rezultat nego u istom razdoblju 2018. kada je gubitak iznosio 5,4 milijuna kuna.

Problemi u toj slavonskobrodskoj grupaciji bili su naročito izraženi zadnjih mjeseci, zbog neisplata plaća radnici su bili u štrajku, krajem listopada prošle godine bivši predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović je podnio ostavku, a početkom ove godine je za novog predsjednika Uprave imenovan Hrvoje Kekez, i to na mandat od šest mjeseci, do 7. srpnja 2020. godine.

Vlada je na sjednici sredinom ovog mjeseca donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Nedugo nakon toga potpisan je i ugovor za prvi dio tog kredita odnosno ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, a koja trebaju poslužiti revitalizaciju poslovanja i biti podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića.