OD AUTSAJDERA DO MOĆNIKA

Jedva se ušuljao u Banske dvore, a sada je porazio potpredsjednika Vlade

25.02.2017 u 09:23

Bionic
Reading

Izbor novog predsjednika Uprave Podravke pretvorio se u veliku javnu bitku između dvojice ministra u vladi Andreja Plenkovića nakon što je u medije procurilo to da ministar državne imovine Goran Marić gura Marina Pucara, a ministar obrane Damir Krstičević navija za izbor Gordana Kolaka. Iako su i Marić i Krstičević rekli da se ne miješaju u izbor novog šefa Podravke, naši izvori iz HDZ-a govore drugačije

Nakon jednoglasne odluke Nadzornog odbora o izboru Pucara za novog čelnika Podravke jasno je da je političku pobjedu unutar stranke i Vlade odnio Goran Marić. U ovom slučaju pobjeda ministra državne imovine tim je veća jer je vodio bitku protiv Damira Krstičevića, kao potpredsjednika Vlade hijerarhijski više pozicioniranog člana Plenkovićeva tima.

Ovakvim ishodom politička težina ministra državne imovine svakako je porasla, što je još zanimljive kad se zna da se Goran Marić jedva uvukao u Plenkovićev tim. Prvo je doslovno noć prije nego što će Sabor glasati o potvrdi Vlade uspio kod Plenkovića izboriti ulazak u Vladu kao ministar bez portfelja, a potom je ekspresno dobio 'svoje' Ministarstvo državne imovine.

Ishod sukoba dvojice ministara oko Podravke stavio je Gorana Marića u poziciju glavnog kadrovika u Vladi i povećao njegovu političku snagu.

Njegovo ministarstvo nadležno je, između ostalog, za javne natječaje koji će se raspisivati za predsjednike i članove uprava svih poduzeća od strateškog i posebnog interesa za državu. A nakon provedbe javnih natječaja upravo bi Marićevo ministarstvo trebalo Vladi predlagati imena budućih šefova najvećih državnih tvrtki, poput HAC-a, HC-a, HŽ-a, HEP-a, Janafa, Plinacroa, Hrvatskih voda…

Nakon ove političke pobjede ministra državne imovine otvara se pitanje koliko će ostali ministri imati utjecaja pri odabiru novih uprava i šefova državnih tvrtki iz svojih resora. Točnije, koliko će im premijer Andrej Plenković dopustiti da se miješaju u kadroviranje u javnim poduzećima.

Iz razgovora s izvorom iz vodstva HDZ-a zaključujemo da će premijer pustiti Marića da njegovo ministarstvo vodi glavnu riječ u odabiru novih uprava i šefova strateških državnih tvrtki, slično kako je i sada stao na njegovu, a ne na stranu potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

'Nitko neće moći vršiti pritisak na ministra Marića prilikom izbora novih šefova javnih tvrtki putem javnih natječaja, pa ni ministri iz čijeg su resora poduzeća čije se nove uprave imenuju', kaže naš izvor.

No u Vladi ima i drugačijih razmišljanja.

Jedan od ministara zalaže se za to da ministri koji predstavljaju državu i u skupštinama državnih tvrtki iz svog resora imaju veći utjecaj na izbor šefova i članova uprava državnih tvrtki jer 'oni najbolje poznaju problematiku u svom sektoru'.

Drugim riječima, ne žele da ministar Goran Marić ima veći utjecaj od njih u kadrovskoj politici u javnim poduzećima.

Nekima u HDZ-u već sada, kažu, nije jasno zašto šef stranke i Vlade Andrej Plenković popušta pod pritiscima Gorana Marića i čime je to zaslužio ministar državne imovine.

Gorana Marića prati glas da je jako tvrdoglav, da često pliva protiv struje i da nije timski igrač. S takvim osobinama kao da je predodređen za sukobe. A kako vidimo da mu nije problem ući u sukob čak ni s potpredsjednikom Vlade, to kolika će biti njegova politička moć u Banskim dvorima na koncu će ipak odrediti premijer Andrej Plenković.

Kada je ušao u Vladu, govorilo se da Marić na tome treba zahvaliti i konzervativnoj struji u HDZ-u, ali i partnerima iz Mosta kojima se sviđa dobar dio njegovih svjetonazorskih i ekonomskih stajališta.

S tumačenjem Marićeve pobjede nad Krstičevićem, upozorava izvor iz vrha HDZ-a, ne treba pretjerivati.

'Ne možemo iz toga izvući zaključak da je sada Marićeva politička težina strašno porasla. Krstičević se u ovom konkretnom slučaju oko Podravke jednostavno miješao tamo gdje mu nije bilo mjesto. U tuđi resor', zaključuje naš sugovornik.

Ekonomist koji nekad pliva kontra stranačke struje

Ozbiljna politička karijera za Gorana Marića počinje u siječnju 2008. godine, kad u Sabor ulazi kao zamjena za Dragana Primorca, dakle na početku drugog premijerskog mandata Ive Sanadera. Ubrzo postaje i šef saborskog odbora za financije, a neko vrijeme se spekuliralo da je jedan od kandidata za ministra financija u vladi Jadranke Kosor.

U Saboru je ostao zapamćen kao gorljiv kritičar Hrvatske narodne banke, a svoje je stavove glasno zastupao i kada su bili u koliziji sa službenim stavovima HDZ-a. Prije politike, tijekom devedesetih, Marić je bio u poslovnim vodama. Između ostalog, bio je predsjednik Uprave Tiska te zamjenik šefa Vjesnika. Diplomu, a kasnije i doktorat, stekao je na Ekonomskom fakultetu.

Autor je i knjige 'Slom lažnih proroka', koja je podigla dosta prašine među ekonomskim liberalima. Dugo je igrao nogomet, a cijelo desetljeće sudio je utakmice u hrvatskoj nogometnoj ligi. Kasnije je dogurao i do ranga međunarodnog nogometnog suca.