RADIĆU ULAZNICA ZA GAZPROM?

Otkriven Rus koji je ušao u IGH

Bionic
Reading

Tko su investitori koji su upisali i uplatili gotovo 80 milijuna kuna vrijednosti novih dionica Instituta IGH u drugom krugu dokapitalizacije i time postali vlasnicima 40 posto temeljnoga kapitala, u srijedu poslijepodne je i službeno objavljeno iz kompanije. Sa 60.000 upisanih dionica, odnosno 60-ak posto ukupno prodanih ruski je biznismen Veniamin Mezhibovskiy postao vlasnikom 22,7 posto dionica odnosno glasačkih prava u IGH-u, piše Poslovni dnevnik

On je generalni direktor tvrtke Saturn Gas Turbine koja radi opremu za Gazprom. Taj je ruski biznismen u Hrvatskoj već realizirao neka ulaganja (jedno od njih bilo je u vinograde, a navodno posjeduje i kuću na Kvarneru), a zbog njegovih veza s Gazpromovim tvrtkama nakratko se zavrtjela i neslužbena priča o Gazpromu kao kupcu. To bi naravno trebalo otvoriti vrata ruskog tržišta hrvatskim građevinarima, piše Poslovni dnevnik.

Po 15.000 dionica u drugom krugu upisale su dvije zagrebačke tvrtke u vlasništvu Vlade Čovića, jednog od utjecajnijih poduzetnika sa šibenskog područja, Zagreb Montaža i ZGMontag. Svaka od njih time je stekla 5,7 posto glasačkih prava u IGH-u.

Uz njih, u dokapitalizaciji su sudjelovala i 173 zaposlenika IGH, putem IGHESOP-a, a zajedno su upisali 3920 dionica i tako stekli nešto manje od 1,5 posto vlasništva.