zatvorene trgovine

Otkazi i golemi gubici: Kakav je učinak neradne nedjelje na trgovce?

02.04.2024 u 20:02

Bionic
Reading

Tri je mjeseca u punoj primjeni izmijenjeni Zakon o trgovini, koji trgovcima ograničava rad nedjeljom. Sindikalisti su njime zadovoljni, no ne i poduzetnici

Na području Zagreba, u pet velikih trgovačkih centara računaju da će ove godine zbog neradnih nedjelja imati pad prometa od oko 50 milijuna eura. Najlošije su prošli vlasnici malih trgovina među kojima je bilo i otpuštanja.

Gordan Kolar ima dvije male trgovine - u Zagrebu i Dubrovniku. U turističkoj sezoni neradne nedjelje uzrokovat će mu goleme gubitke.

'Mi u Dubrovniku imamo 30 uplovljavanja kruzera nedjeljom. Netko će reći 'Aha, prelit će se u druge dane'. Kako, kad kruzer dolazi u nedjelju ujutro, a isplovljava u nedjelju navečer? Imat ćete 4000 ljudi koji će vam šetati po Stradunu, a dućani će biti zatvoreni', kazao je Kolar u Dnevniku HRT-a.

U nekim zemljama Sredozemlja trgovine nedjeljom rade - podsjeća ekonomist Boris Podobnik iz udruge Glas poduzetnika te navodi da je među malim trgovcima već bilo otpuštanja.

'Bilo je otpuštanja, ali to je prirodno jer ako vam se smanji promet morate otpuštati. Vi ako pogledate da ima 50 tisuća dućana koji su ili obrt ili male firme u kojima rade upravo poduzetnici ili članovi obitelji, prosječni dnevni prihodi su bili oko 1000 eura, pa ako se ne radi nedjeljom to vam je gubitak od jedne milijarde eura', kaže Podobnik.

U Sindikatu trgovine pak tvrde da otpuštanja nema i da turizam neće trpjeti.

'Neće biti ni gladnih ni žednih jer ti koji dođu vjerojatno će otići u neke restorane. Trgovina doista nije djelatnost koja treba raditi ovako kako je radila do sada', kaže Zlatica Štulić, Sindikat trgovine Hrvatske.

Trgovački centri na području Zagreba imaju poražavajuću računicu.

'Neradna nedjelja donosi gubitak od 20 tisuća posjeta trgovačkom centru, a kvantificirano na razini godine 50 milijuna eura gubitka u prometima u trgovačkom centru - ta se potrošnja nije preslikala na ostale dane', kaže Denis Ćupić iz Udruge trgovine i logistike.