ŠTEDNJA OD PET MIL. KUNA

Ostojić ukinuo tri ureda HTZ-a, direktore poslao kući

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2012 20:01
  • Objavljeno 18.06.2012 u 19:35
Veljko Ostojić - ministar turizma

Veljko Ostojić - ministar turizma

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić/Pixsell

Ova se turistička godina odvija prema planu, ima i pozitivnih i negativnih odstupanja, ali da bi se ostvario godišnji financijski porast od 3 do 5 posto u odnosu na prošlu godinu ili ostvario prihod od turizma od 7 milijardi eura godinu treba do kraja odraditi krajnje koncentrirano.

Istaknuo je to danas ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Veljko Ostojić na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, s koje je pozvao sve turističke djelatnike u Hrvatskoj da sezonu odrade maksimalno što mogu jer turizam treba i može biti 'svijetla točka' u općoj gospodarskoj slici.

Posebno treba biti pažljiv, napomenuo je, s prodajom u srpnju i kolovozu, tim više jer postoji velika neizvjesnost s talijanskog tržišta s kojeg će ove godine zbog krize i potresa ukupno u svijet na odmore oko 20 posto manje turista nego prošle godine.

Za predsezonu je kazao da je odrađena kvalitetno, a slijedom pozitivnih najava i rezervacija sa većine stranih tržišta i glavni ljetni dio sezone mogao bi biti uspješan, dok bi posezona, rujan i listopad, mogli biti ove godine rekordni.

Slično su kazali i članovi Vijeća, među kojima su Kristian Šustar ispred Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Šime Klarić iz Nacionalne udruge malih i obitelsjkih hotela istaknuli da će i hotelijeri i agencije vjerojatno imati porast fizičkog prometa, ali da za financijski nije tako sigurno s obzirom na porast inputa ove godine.

Šustar je kazao i da hotelijeri bilježe 'rupe' za kolovoz, pa neki kreću i u velike akcije snižavanja cijena, dok je Žgomba upozorio da ne smije prevladati mišljenje da će se srpanj i kolovoz 'puniti sami' nego da i to treba odraditi.

O boljem poslovanju ove godine i porastu prihoda od prodaje od 19 posto za prva četiri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine izvijestio je glavni direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović kazavši da do kraja godine očekuju porast tih prihoda od 8 posto.

Vijeće je danas odlučilo i da se raspišu natječaji za direktore šest inozemnih predstavništava HTZ-a (u Beču, Madridu, Ljubljani, u Tokiju, Londonu i za Skandinaviju) čiji su mandati već prije istekli.

Zbog racionalizacije stranih predstavništava odlučilo je zatvoriti formalne urede u SAD-u (New York), Japanu (Tokiju) i Rimu, čiji će direktori raditi od kuće ili biti premješteni, a time se štedi 4,5 do 5 milijuna kuna godišnje što će se preusmjeriti u promociju.

Ministar je najavio i mogućnost da se u srpnju raspiše natječaj za direktora Glavnog ureda HTZ-a (što je sada v.d. Niko Bulić), kao i da će se do kraja srpnja dovršiti izrada operativnog programa rada HTZ-a za iduću godinu kada će biti i predstavljen.

Za 5. srpnja najavio je svečano obilježavanje 20 godina postojanja HTZ-a kada će se dodijeliti i godišnje turističke nagrade.

Istaknuo je i da će HTZ sa njemačkim klubom ADAC potpisati ugovor o suradnji da se Hrvatskoj iduće godine posveti poseban broj ADAC-ovog dvomjesečnika, magazina "ADAC Reisen Magazine" koji izlazi u blizu 200 tisuća primjeraka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi