OUTSORCING ILI SPIN OFF

Ostojić najavio izdvajanje nezdravstvenih djelatnosti

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 15:22
  • Objavljeno 06.02.2012 u 12:55
Ranko Ostojić

Ranko Ostojić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predstavljajući zdravstvenu politiku Vlade na okruglom stolu 'Krvna slika zdravstvenog sustava', ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je izdvajanje nezdravstvenih djelatnosti iz zdravstvenog sustava

'Sutra imam razgovor sa sindikatima. U cilju racionalizacije planiramo izdvajanje nezdravstvenih djelatnosti, pitanje je samo hoće li to biti otusourcing ili spin-off', rekao je Ostojić. U slučaju 'spin-offa', nezdravstvene djelatnosti izdvojile bi se u posebnu tvrtku koja bi ostala u vlasništvu države, a ako dođe do ousourcinga, te djelatnosti preuzele bi privatne tvrtke.

Ističući kao jedan od glavnih prioriteta smanjivanje liste čekanja, Ostojić je izvijestio da je već dobio povratne informacije od ravnatelja svih bolnica. 'Svaki ravnatelj dobit će ono što je tražio kako bi se smanjile liste čekanja', rekao je Ostojić, ističući da su najčešći zahtjevi osiguranje dodatnog ugradbenog materijala i nabava nove medicinske opreme.

U sklopu racionalizacije i smanjenja liste čekanja, Ostojić je najavio i uvođenje dnevnih bolnica u kojima će se obavljati jednostavni operativni zahvati, nakon kojih nije potrebno zadržavanje u bolnici. Također, najavio je i čvršću suradnju javnog i privatnog sektora tamo gdje javne službe ne mogu pružiti dovoljno usluga.

Prema zadnjim podacima deficit zdravstvenog sustava iznosi 5,2 milijarde kuna ako se računaju rokovi plaćanja do 60 dana. Neke od mjera racionalizacije bit će i okrupnjavanje bolničke nabave te uvođenje liste ugradbenih materijala po uzoru na listu lijekova.

Na okruglom stolu sudjelovala je i ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek, koja je ocijenila dosege posljednje zdravstvene reforme iz 2008. godine. Između ostaloga, naglasila je da su u izdaci za zdravstvo u jeku krize (2009. godine kada je BDP pao šest posto), povećani za 6,8 posto.

Okrugli stol 'Krvna analiza zdravstvenog sustava' prvi je u nizu javnih rasprava u sklopu projekta Analiza zdravstvenog sustava koji su pokrenuli magazin Banka u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi