ZDRAVKO MARIĆ:

'Osobi s plaćom od 5.500 kuna i jednim djetetom 200 kuna više'

27.10.2016 u 13:06

Bionic
Reading

Nakon što je ministar financija Zdravko Marić predstavio poreznu reformu, održao je konferenciju za medije na kojoj je objasnio svoje namjere

Prije novinarskih pitanja Marić je rekao da reformom šalje poruku poduzetništvu i gospodarstvu smanjenjem stope poreza na dobit s 20 na 18, odnosno na 12 posto za obrtnike i male poduzetnike.

'Ukupni efekti ove porezne reforme procjenjuju da se smanjivanje udjela poreza u BDP-u pozitivno reflektira na rast gospodarstva. Ovom reformom udio poreznih prihoda ide dolje. Možemo računati i drugi multiplikator jer će porasti potrošnja i investicije. To će imati dodatan stimulativni efekt na zapošljavanje', rekao je.

'Bilo je puno interesa za ovu reformu, posebno kod poreza na dohodak, ipak se radi o 2,7 milijuna obveznika tog poreza, osobni odbitak ide na 3.800 kuna. Kako bismo poravnali tretman svih poreznih obveznika, neće biti više četiri kategorije', rekao je Marić i dodao:

'Prema Zakonu o radu jasno je da je dohodak za zaposlenika bruto plaća. Ove izmjene će osjetiti svi koji ostvaruju dohodak, svi će to osjetiti na neto plaći.'

Ilustrirao je kako će osoba s prosječnom plaćom od 5.500 kuna i jednim djetetom osjetiti povećanje neto plaće od oko 200 kuna.

Na pitanje zašto se ide na ukidanje olakšica za reinvestiranu dobit, Marić je rekao: 'Bile su dobre namjere da se time poluči pozitivan efekt. U 2015. koristilo ih je manje od 1,5 posto hrvatskih poduzetnika. Sam taj sustav vrlo je kompleksan i stvara puno problema, ljudi bi to koristili, ali ne mogu. Nisu je mogli koristiti ni obrtnici, a to nije pravedno.'

Što se tiče olakšica za reprezentaciju, rekao je da je ta stavka vrlo važna za poduzetnike, ali da u tom segmentu često ima nepravilnosti. Želi im se jasno poručiti da će imati pravo na povećane porezne odbitke.

Reforma je u srijedu prezentirana članovima Mosta, a Marića zadovoljnim čini velik interes javnost i ulaženje u detalje.