blagoslovio AZTN

Nakon Panturista, Nijemci preuzimaju i Autotrans

28.07.2017 u 14:42

Bionic
Reading

Član Uprave Autotransa Igor Krmpotić potvrdio je u petak Hini da postupak preuzimanja u kojemu osječki autobusni prijevoznik Arriva preuzima riječki Autotrans traje, navodeći da je riječ o udjelu većem od 75 posto te da se završetak preuzimanja očekuje do kraja kolovoza.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je da Arriva preuzima Autotrans sa sjedištem u Cresu te da je odobrila njihovu koncentraciju, nakon koje će Arriva imati tržišni udjel između 20 i 25 posto i upravljati sa 16 autobusnih kolodvora.

Riječ je o koncentraciji na tržištu javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika na županijskim i međužupanijskim linijama u Hrvatskoj i u međunarodnom cestovnom prometu iz Hrvatske.

Kako navode iz agencije, osnovna djelatnost Arrive, uglavnom putem Panturista, poduzetnika pod njezinom kontrolom, je pružanje usluga autobusnog putničkog prijevoza, a društvo se bavi turističkim uslugama turoperatora i putničke agencije te upravlja kolodvorom u Đakovu. Neizravnu kontrolu nad Arrivom putem više poduzetnika ostvaruje Deutsche Bahn iz Berlina. Arriva ima mrežu od preko 300 pojedinačnih linija u domaćem prijevozu i redovite međunarodne linije.

Autotrans grupa sa sjedištem u Cresu je, pak, vodeći tržišni takmac u autobusnom prijevozu u Hrvatskoj koji ima mrežu od preko 500 pojedinačnih linija u domaćem prijevozu na cijelom hrvatskom tržištu te linije u međunarodnom prijevozu, a uz to pruža usluge putničke agencije i usluge na 15 vlastitih autobusnih kolodvora.

AZTN je ocijenio da koncentracija neće imati značajnog učinka na tržištu javnog linijskog cestovnog prijevoza. Nakon koncentracije, Arriva će imati tržišni udjel između 20 i 25 posto, a zbog pritiska ostalih tržišnih takmaca neće doći do značajnog utjecaja na tržišno natjecanje na unutarnjem i međunarodnom prometu. Uz to, postiže se bolja pokrivenost cijelog hrvatskog tržišta te se optimiziraju vozni redovi i poslovanje, što utječe na zadržavanje sadašnje razine cijena. Neće doći ni do značajnog ukidanja pojedinih linija, osobito onih od važnosti za lokalnu zajednicu, naveli su iz agencije.