zdravstveni summit

Osjećate da ste pred sagorijevanjem? Psihologinja i mentalna trenerica ima odlične savjete

18.05.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Kako je pandemija utjecala na naše mentalno zdravlje i koliko je bila izazovna za roditeljstvo, dio je pitanja na koje je odgovore dala prof. psih. Ana Čerenšek iz tvrtke Mentalni trening. Odgovarajući na njih, Čerenšek je na prošlogodišnjem 'Back Together' zdravstvenom summitu dala i zanimljiva potencijalna rješenja koja bi svatko od nas trebao primijeniti za svoje dobro

'Simptomi burnouta su jako slični simptomima koje vežemo uz stanje u kojem smo se nalazili nakon mjeseci izolacije koje smo provodili kod kuće. Zato svatko od nas prvo treba prihvatiti to nesavršeno stanje. Ne se boriti protiv njega, nego reći „ja stvarno nisam dobro“. Dajte si vremena, pružite sebi priliku da iscijelite, jasno verbalizirajte svoje potrebe i osjećaje. Činjenica je da trebamo pričati o tome kako se osjećamo, ne samo tjelesno nego i mentalno, i tražiti podršku. Ako vam se netko i otvori, nemojte nužno tješiti osobu. Najbolja podrška je pokazati osobi da je čujete. Nemojte nuditi gotova rješenja i nemojte se siliti biti dobro. Dopustite sebi biti loše, biti umorni. To će trajati neko vrijeme, ali nakon toga će biti bolje', preporuka je prof. psih. Ane Čerenšek.

Pandemija s kojom se cijeli svijet suočio, posebno se teško odrazila na djecu i roditelje. Izazov roditeljstva bio je tim veći što su roditelji, uz standardne odluke, prvi put u životu morali odlučivati i o tome hoće li dijete poslati u vrtić ili školu, i tako riskirati njegovo fizičko zdravlje, ili će ga ostaviti kod kuće i tako riskirati njegovo mentalno zdravlje.

'Roditelji su dovedeni u pat-poziciju. Tražili su pomoć jedni od drugih, a od nadležnih institucija nisu je dobivali. I danas su roditelji su u poziciji da moraju donositi mnogostruke odluke za djecu, a sami su narušenog zdravlja i stanja. Najbolje što mogu napraviti jest odrediti jasne granice. Pričajte s djecom, pitajte ih kako su, ali imate i vi svoje zdravlje. Dajte sebi vremena, dajte djetetu vremena i probajte organizirati život da ne visimo jedni drugima po glavama', poručuje psihologinja i mentalna trenerica Čerenšek.

Izvor: Licencirane fotografije

Mentalno zdravlje, jasno je, odražava se na sve sfere naših života. Njegova poveznica sa sagorijevanjem na poslu, popularno zvanim burnout, danas je važnija no ikad. Uz brojne zanimljive teme i predavače iz svijeta zdravstva i znanosti, upravo će o burnoutu biti jako puno govora na drugom zdravstvenom summitu 'Back Together' koji će se održati 18. i 19. rujna 2022. godine. Ispunite OVDJE svoju prijavnicu i osigurajte mjesto na summitu o kojem se govorilo čitavu proteklu godinu.