Back Together summit

Predsjednik Hrvatske liječničke komore upozorio: Od ulaska u EU Hrvatsku je napustilo više od 950 liječnika

28.04.2022 u 12:37

Bionic
Reading

'Kada kažem podatak da je 967 liječnika napustilo Hrvatsku od ulaska u Europsku uniju, to je kao da kažem da je pet ili šest županijskih bolnica ostalo bez jednog liječnika, ili da su dva cijela KBC-a ispražnjena od liječnika', poručio je dr. med. spec. internist, gastroenterolog Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore na prošlogodišnjem zdravstvenom summitu Back Together

Odgovarajući na pitanje o tome što možemo učiniti oko sve većeg odlaska liječnika, Luetić napominje da je vrijeme pandemije pokazalo koliko je za funkcioniranje cijelog društva važan javni zdravstveni sustav.

'Uz ostale segmente, kadarsko pitanje je ono što je ključno. Dakle liječnici, zdravstveni profesionalci, jezgra su sustava. Komora je predlagala mjere koje koštaju 0 kuna, a koje bi dale važan signal liječnicima da će se stvari mijenjati na bolje. Gledamo odlazak mladih liječnika, što je posebno zabrinjavajuće, jer nam to govori da oni ne vide perspektivu u Hrvatskoj, da će se stvari mijenjati. Od zakona o plaćama liječnika, do rješavanja njihovog statusa, stambenog pitanja i tako dalje', upozorio je predjednik Hrvatske liječničke komore.

Govoreći o interesu za studij medicine, tijekom godina se on smanjio, ali i dalje postoji.

'Kad sam ja upisivao fakultet, bilo je sedam kandidata na jedno mjesto. Sada je to tri do tri i pol kandidata. Interes dakle postoji, ali moramo evaluirati upisuju li najbolji učenici srednjih škola medicinu jer to žele, ili im je medicina drugi ili treći izbor. Vjerujem da je ona prvi izbor velikoj većini ljudi, ali želim reći da nam je svaki liječnik bitan, pa tako i student medicine', istaknuo je Krešimir Luetić, dr. med. spec. internist, gastroenterolog.

Izvor: Licencirane fotografije

Jesu li se stvari do danas promijenile i što se novo događa u svijetu zdravstva i znanosti, svi zainteresirani moći će doznati na drugom po redu zdravstvenom summitu Back Together, koji će se održati 17. i 18. rujna 2022. godine. Besplatnu prijavnicu ispunite već danas OVDJE i osigurajte svoje mjesto.