josip aladrović:

'Oporba je imala jedan demagoški, populistički zakon koji predlaže ukidanje institucija'

01.02.2021 u 19:37

Bionic
Reading

Gost RTL-a Danas bio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović koji je komentirao zakon HGK-a te kakav će biti i je li se na promjenama počelo raditi.

Teško je, kaže, reći koliko će poduzetnici manje plaćati članstvo. ''Mi smo protekli tjedan imali zakon koji je predložila oporba kojem smo se usprotivili jer je on zapravo jedan demagoški, populistički zakon koji za smisao ima ukidanje institucija kakve sada poznajemo. Mi se slažemo s tim da postoji određen prostor za reforme unutar HGK i a unaprijedimo rad HGK u smislu i kontekstu rada i poboljšanja poduzetnicima i sa svim onim ciljevima koje komora kao takva mora ispunjavati i na kraju krajeva zato ćemo i morati predložiti zaključak kojim će se naložiti da se ide u smjeru organizacijskih i drugih promjena, ali o detaljima zakona bit ćete upoznati na vrijeme'', kazao je Aladrović RTL-u.

Porezni nameti, rekao je Aladrović, već su jako dugo tema. ''Mi smo već prošle godine smanjili opterećenje za više od milijardu kuna prema našim poduzetnicima i time smo sigurno učinili prvi korak. Postoji li još prostora? Naravno da postoji, ali tu treba biti oprezan i vidjeti koje parafiskalne namete se može smanjiti, a da oni ne ugroze egzistenciju određenih institucija i na kraju dana da ne bude više štete koristi od samog smanjenja'', rekao je.

O buntu poslodavaca, Aladrović kaže: ''Mjere koje smo mi od početka Covid krize predstavili i implementirali su zaista jako velike intervencije države u gospodarstvu. Na taj način smo očuvali radna mjesta i poslovnu aktivnost i one vrijede sada, dakle, mi i dalje to činimo. Mi shvaćamo bunt ili nezadovoljstvo poduzetnika no ono što cijelo vrijeme ponavljamo da je zdravlje na prvom mjestu, a ekonomija odmah uz zdravlje i moramo biti svjesni da ovim svim mjerama iz epidemiološkog konteksta prije svega čuvamo zdravlje naših građana i omogućavamo ekonomiji da u srednjem i dugom periodu bude što otpornija. Ja se nadam da će naši poduzetnici to shvatiti i da ćemo još ovu krizu za koju vjerujem da neće predugo trajati zajedno proći kvalitetnije i bolje i na zadovoljstvo svih'', kazao je.

Za studeni su isplatili preko 440 milijuna kuna, a za prosinac dosad 460 milijuna kuna potpora. ''Već ovaj tjedan kreću isplate za prosinac, završavaju se isplate i kreću isplate za siječanj. U subotu je porezna uprava izmijenila pravilnik koji je vezan za fiksne troškove, i oni će biti uplaćeni unaprijed, a gospodarstvenici će imati obvezu od osam dana platiti fiksne troškove. Zaista činimo sve što je u okviru naših fiskalnih kapaciteta da pomognemo poduzetnicima, to smo činili ranije, to ćemo činiti sve dok kriza traje. Svjesni smo ograničenja naših fiskalnih kapaciteta, da proračun ne može vječno pokrivati ove troškove, ali zaista ćemo nastojati i u idućim mjesecima u razgovoru s poduzetnicima naći adekvatne mjere'', zaključio je Aladrović.