SVJETSKA BANKA

Oporavak započeo, ali bez siromašnih zemalja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2009 11:42
  • Objavljeno 17.09.2009 u 11:42
mmf, svjetska banka

mmf, svjetska banka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick iskazao je oprezni optimizam glede oporavka u globalnom gospodarstvu, upozorivši istodobno na opasnosti koje krije isključenost siromašnih zemalja iz tog procesa.

Uoči samita čelnika 20 najvećih razvijenih i svjetskih gospodarstava u razvoju Zoellick je pozvao vlade da se suzdrže od iskazivanja zadovoljstva postignutim. Istaknuo je potrebu za novim opcijama financiranja za zemlje u razvoju koje još nisu zabilježile preokret, napomenuvši da bi te mogućnosti mogle bi potaknuti uravnoteženiji oporavak.

"Mišljenja sam da će čelnici biti vrlo fokusirani na načine očuvanja oporavka", kazao je Zoellick u obraćanju novinarima putem konferencijske veze. "Postoji ozbiljna zabrinutost da bi oporavak mogao posustati", upozorio je.

Njemačka, Francuska i Japan izašle su iz recesije u drugom tromjesečju 2009., nakon pada gospodarskih aktivnosti koji je trajao više od godinu dana. Sjedinjene Države mogle bi krenuti njihovim stopama u idućim mjesecima.

Zoellick je međutim upozorio da mnoge siromašne zemlje nisu bile te sreće.

"Ulazimo u novo razdoblje, ne slobodnog pada već iskazivanja zadovoljstva učinjenim", kazao je Zoellick.

I dok industrijske zemlje pogađa rastuća nezaposlenost, u slučaju siromašnih zemalja aktualna kriza pitanje je golog opstanka, upozorio je čelnik Svjetske banke.

Gotovo 90 milijuna ljudi bit će zbog recesije gurnuto u duboko siromaštvo do kraja 2010., a riječ je o onima koji žive s manje od 1,25 dolara dnevno, navodi se u jednom izvješću Svjetske banke.

"Iz procesa oporavka isključen je velik broj ljudi. Riječ je onima najranjivijima i najugroženijima", tumači dalje Zoellick.

Iznalaženje načina za povećanje ulaganja u zemlje u razvoju moglo bi pomoći uspostaviti uravnoteženiji oporavak, poručio je. Neke nove gospodarske sile poput Kine i Indije već bilježe brži rast u odnosu na razvijeni svijet, a jačanju globalne potražnje mogle bi pomoći i zemlje kao što su Meksiko i Indonezija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi