CRNE PROGNOZE SVJETSKE BANKE

Oporavak Hrvatske krhak i s odgodom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2010 11:22
  • Objavljeno 24.11.2010 u 10:53
Kontejner sirotinja

Kontejner sirotinja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Oporavak hrvatskog gospodarstva i dalje je krhak i sporiji nego što se očekivalo, zaključuje u utorak Svjetska banka u posebnom dodatku posvećenom Hrvatskoj u sklopu redovnog gospodarskog izvješća o deset novih članica Europske unije (EU10)

'Taj krhki oporavak ovisi o vanjskoj potražnji i suočen je s nizom rizika, a najvažniji među njima je slab oporavak u Europi, jer izgledi za izvoz, kredite i radna mjesta najvećim dijelom ovise o snažnom oporavku u 15 takozvanih starih

članica Europske unije', ocjenjuje nadalje Svjetska banka u posebnom dodatku za Hrvatsku.

'Još uvijek nema povjerenja u oporavak, pa potencijalni ulagači zaziru od rizika. Stoga se broj nezaposlenih ne smanjuje, a privatna ulaganja padaju po dvoznamenkastim stopama, usprkos tome što je pad aktivnosti dotaknuo dno', upozoravaju u Svjetskoj banci.

Bržu provedbu Vladinog programa gospodarskog oporavka u Svjetskoj banci smatraju nužnom za pružanje podrške oporavku i za odašiljanje jasnog signala. Program obuhvaća reforme za konsolidaciju državnih financija reformama sektora socijalne skrbi, državne pomoći i državne uprave, a uključuje sveobuhvatni program za poticanje rasta privatnog sektora privatizacijom, poboljšanjem klime za ulaganja, reformama tržišta rada te znanjem i inovacijama, tumače dalje u Svjetskoj banci.

U prvoj polovini 2010. EU10 je nastavio s oporavkom, ojačao financijska tržišta i počeo smanjivati nezaposlenost. Oporavak globalne trgovine i industrijske proizvodnje te ubrzanje rasta EU15 poduprli su gospodarstva EU10 i Hrvatsku, zahvaljujući tijesnim trgovinskim i proizvođačkim vezama unutar EU-a, stoji dalje u izvješću.

Pola godine nakon što je Europu uzdrmala dužnička kriza, oporavak 10 novih članica EU-a iz srednje i istočne Europe ove godine je nastavljen, a u idućoj bi se trebao i ubrzati, ocjenjuju dalje u Svjetskoj banci. Rast bruto domaćeg proizvoda EU10 u drugom je tromjesečju narastao na godišnjoj razini na 2,2 posto, sa 0,6 posto u prvom tromjesečju. Za 2011. Svjetska banka predviđa pozitivne stope rasta za sve zemlje te skupine.

Pritom se oporavak u novim članicama EU-a još uvijek oslanja na vanjsku potražnju i izložen je brojnim rizicima, od kojih u Svjetskoj banci izdvajaju slabi oporavak 15 starih članica EU-a. Proces oporavka od financijske krize u toj skupini mogao bi biti spor i moguć je još uvijek povratak krize, napominju dalje u Svjetskoj banci, prognozirajući rast od 1,6 posto u 2010, nakon pada za 4,2 posto u 2009.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi